Pažitka
Název:

Vláčný borůvkový koláč s žervé


Vláčný borůvkový koláč s žervé


Ingredience:
Ingredience:
změklé máslo175 g
krupicový cukr175 g
vejce3 ks
polohrubá mouka225 g
prášek do pečiva1/2 balení
bílý jogurt4 velké lžíce
borůvky300 g
Poleva:
plnotučné žervé200 g
smetana 33%100 ml
moučkový cukr dle chuti
Postup přípravy:

Koláč plný voňavých borůvek bohatých na výživné látky, potěší každého strávníka.

Troubu předehřejte na 180°C, vymažte a vysypte formu. Máslo s cukrem vyšlehejte do bledé nadýchané pěny - chvíli to trvá, tak se nevzdávejte. Postupně zašlehejte i vejce. Můžete ke každému vejci přisypat i trochu z odvážené mouky, to proto aby se směs nesrážela.

Nakonec vmíchejte zbylou mouku, prášek do pečiva, jogurt a borůvky. Vše důkladně spojte a těsto dejte do formy. Povrch koláče zarovnejte a pečte dokud koláč nezezlátne, nebude pevný na dotek a špejle zapíchnutá do středu těsta, nezůstane po čistá.

Koláč nechte téměř vychladnout ve formě, pak  opatrně vyklopte na mřížku a ještě nechte chladnout.

Žervé vyšlehejte se smetanou do hladkého krému, přidejte cukr dle vlastní chuti, ještě promíchejte a nechte odpočívat v lednici, dokud nebude koláč úplně studený.

Krém rozetřete po povrchu koláče, ozdobte borůvkami a podávejte. 

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno