Ingredience: | |
salátové brambory typ A vařené ve slupce (vychladlé) | 500 g |
salám junior nebo šunkový vcelku | 240 g |
kyselá okurka | 100 g |
sterilovaný hrášek | 20 g |
vařený celer | 40 g |
vařená mrkev | 60 g |
Dále smíchat: | |
majonéza | 200 g |
plnotučná hořčice | 20 g |
worcester | 5 g |
ocet (dle chuti) | 15 g |
cukr | 10 g |
sůl (dle chuti) | 10 g |
mletý černý pepř | 0,5 g |
Můj manžel miluje vlašák. Vzhledem k tomu, že já odmítám tyhle průmyslové saláty kupovat, řeší to tak, že si ho kupuje sám. Musím vám říct, že ta chuť je pro mě otřesná. Místo majonézy se tam táhne nějaký hustý šlem, který je plný zahušťovadel, éček, stabilizátorů a všeho možného dalšího a chuťově to prostě s klasickým vlašákem, který jsme kdysi vyjídali rohlíkem z papíru, nemá nic společného. Jojo, já už něco pamatuju. A i to, že kdo na to měl, dal si k tomu ještě teplou sekanou.
Takže jsem zapátrala v receptech ČSN pro studenou kuchyni z roku 1976 a připravila jsem ho přesně podle jejich gramáží a surovin. Musím říct, že ta chuť je skvělá, hlavně se držte poměru brambor, salámu a zeleniny, je to opravdu znát.
Postup je samozřejmě velmi jednoduchý. Brambory, mrkev a celer nakrájejte na kostičky, salám na tenké nudličky, okurky na drobno. V míse smíchejte majonézu, hořčici, worcestr, část octa, cukr, pepř a trochu osolte. Důkladně promíchejte. Vložte pokrájenou zeleninu a sterilovaný hrášek. Vše důkladně spojte se zálivkou. Ochutnejte, případně dochuťte a nechte uležet v lednici. Před podáváním ještě promíchejte.
Podrobné info: