Pažitka
Název:

Voňavá červená čočka


Voňavá červená čočka


Ingredience:
Ingredience:
červená čočka500 g
cizrna1 plechovka
hrubě namletá dýně hokaido1 hrnek
cibule nakrájená najemno2 ks
kari2 - 3 lžíce
mletý koriandr1 lžička
mletý římský kmín1 lžička
skořice2 ks
hřebíček4 ks
kardamon4 tobolky
konzervovaná rajčata2 plechovky
máslo nebo ghí dle potřeby
zeleninový vývar nebo voda dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
cukr dle chuti
Postup přípravy:

Toto jídlo se by se dalo zařadit do kategorie dal nebo dhal, prostě indická luštěnina. U nás doma se vaří celkem často a vždy v šíleném množství, které by nasytilo celý školní výlet. Vaření vždy předchází několikadenní klíčení fazolek mungo, které tomuto sytému jídlu dodají svěžest a lehkost. O to složitější je pro mě napsat teď recept, protože pokaždé vařím prakticky něco jiného, podle toho, co mi zrovna přijde pod ruku a hlavně ho znám jenom v tomto obrovském množství. Na druhou stranu, pokud to nesníte během prvního dne, tak se nebojte si tuto dobrotu zamrazit na horší časy. Stejně tak se nebojte popustit uzdu své fantazii, a pokud vám bude doma chybět nějaká složku koření, které používám, tak ho prostě vynechejte, tedy kromě kari, bez kterého se opravdu neobejdete.

Podávejte s naklíčenými fazolemi mungo, kysanou smetanou či bílým jogurtem a čerstvým koriandrem. Jako příloha vařená rýže nebo indický chleba nan.

Na másle nebo ghí nechte orestovat cibuli a mletou dýni. Restujte přibližně 5 minut, pak přidejte veškeré koření a nechte rozvinout všechny vůně. Pozor, kari se rádo připaluje a pak zhořkne. Ke kořeněné zelenině přimíchejte opláchnutou čočku, cizrnu bez nálevu a konzervovaná rajčata. Dolijte vodou, tak aby byly veškeré suroviny pokryté tekutinou a na mírném ohni vařte do měkka. Během vaření můžete dolévat dle potřeby vodu nebo vývar.

Hotový dhal by měl mít konzistenci kaše. Pokud byla rajčata příliš kyselá, můžete lehce dosladit a dle potřeby osolit a opepřit. 

Podávejte v misce s bohatou čepicí kysané smetany či jogurtu, které krásně uhladí ostrost kari a bohatě posypte naklíčenými fazolemi mungo, které zase jídlu dodají svěžest. Jídlo krásně doplní i čerstvý koriandr, který ale nemusí chutnat každému.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno