Pažitka
Název:

Voňavé chutney z řepy a pomerančů


Voňavé chutney z řepy a pomerančů


Ingredience:
Ingredience:
čerstvá červená řepa1,5 kg
cibule3 ks
pomeranče - kůra a šťáva3 ks
jablka3 ks
celozrnná hořčice1 lžíce
mletá semínka koriandru1 lžička
mletý hřebíček1 lžička
mletá skořice1 lžička
čerstvě strouhaný zázvor1 lžíce
voda dle potřeby
červený vinný ocet500 ml
zlatý sirup nebo cukr300 g
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Na červenou řepu nakrájenou na kostičky, která byla oblíbenou přílohou ve školní jídelně jenom málo kdo z nás vzpomíná s láskou. Červená řepa je ale skvělá a mnohostranná zelenina, můžete z ní udělat výbornou přílohu, zajímavou polévku, ale také poněkud nezvyklý koláč. Červená řepa si sama o sobě říká o koření a proto je chutney určitě výborná volba. Můžete ho podávat čerstvě uvařené, ještě teplé a nebo ho uskladnit ve skleničce a přidávat jako studenou přílohu k masu.

Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Do hrnce dejte strouhanou řepu, cibuli nakrájenou na kostičky, jablka nakrájená na kostičky, pomerančovou šťávu a kůru, hořčici a koření. Přidejte zlatý sirup a ocet. Řepu promíchejte a přiveďte k varu. Řepu vařte do měkka. Pokud se vám bude zdát, že se vyvařila tekutina, přilívejte k řepě vodu dle potřeby. Na závěr ještě dochuťte eventuálně zlatým sirupem, octem a pokud chcete, můžete přidat špetku soli. 
Chutney můžete okamžitě podávat jako přílohu k masu. Nebo jej ještě vřelé dejte do čistých sklenic, uzavřete uzávěry a převraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Takto vám vydrží i několik měsíců

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno