Pažitka
Název:

Voňavé kuře na paprice


Voňavé kuře na paprice


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí stehna4 ks
tuk (sádlo nebo máslo)2 lžíce
cibule2 ks
mletá červená sladká paprika2 lžičky
mletá pálivá paprika špetka
sladká smetana250 ml
hladká mouka1 lžíce
máslo1 plátek
drůbeží nebo zeleinový vývar dle potřeby
nové koření dle chuti
celý pepř dle chuti
bobkový list dle chuti
citron dle chuti
sůl dle chuti
slanina nebo špek150 g
Postup přípravy:

Kuře na paprice je v podstatě obyčejné jídlo, ale pokud ho vytuníte slaninkou, nebo špekem, tak to získá úplně jiný šmak.

Ze všeho nejdříve si v hrnci rozehřejeme tuk a kuřecí stehna opečeme ze všech stran. Pak je vyjmeme a na výpeku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidáme obě mleté papriky, promícháme, vložíme zpět stehna, osolíme a přidáme zbylé koření. Zalijeme vše horkou vodou, nebo ještě lépe vývarem, aby maso bylo celé potopené, a pod pokličkou zvolna dusíme doměkka.

Měkké maso vyndáme z omáčky - někdo odstraňuje kůži, já ji tam ráda nechávám. 
Omáčku propasírujeme do dalšího hrnce přes sítko, aby byla dokonale hladká. 
Ve smetaně si rozmícháme hladkou mouku, vlijeme ji do omáčky a při mírné teplotě důkladně provaříme.

Když omáčka zhoustne, vložíme zpět maso a necháme už jen krátce prohřát. Vedle v hrnci si vyškvaříme najemno pokrájený špek a opatrně to vmícháme do omáčky. Do hotové omáčky přidávám ještě plátek čerstvého másla, které omáčku krásně zjemní.

Kuře na paprice můžeme podávat s knedlíky, bramborovými noky, s rýží, ale my ho máme nejradši s těstovinami.

Tip Vendy!

Někdo má rád tuto omáčku sladší, někdo zase nakyslejší. V tomto případě stačí na konci vaření do omáčky přidat trochu šťávy z citrónu. Kuře pak získá takovou chuť navíc, takový šmak.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno