Pažitka
Název:

Voňavé švestky v červeném víně


Voňavé švestky v červeném víně


Ingredience:
Ingredience:
velké švestky500 g
červená cibule2 ks
olivový olej trochu
červené víno250 ml
červený vinný ocet80 ml
třtinový cukr60 g
kořicová kůra1 kousek
kardamon2 hvězdičky
hřebíček3 ks
pepř5 kuliček
kardamon2 zrnk
sůl1/2 lžičky
chilli vločky špetka
Postup přípravy:

Tady jsem si dovolil, švestičky z naší zahrádky.... tuto větu si určitě naprostá většina z nás pamatuje. Aspoň u nás to tak teď vypadá. Sotva jsem zpracovala tu poslední tašku švestek, tak se objevila doma další. 
Jako pravá valaška bych je měla prohnat palírnou, ale tolik jich zase není. Koláč bych musela rozdat sousedům. Ještě že se dají švestky výborně upravit jako příloha k masu. Takové hovězí, nebo zvěřina si o to přímo říkají. Pokud vás přepadla šílená chuť na kus masa, nebo se chystáte grilovat, tak tuto extravagantní přílohu určitě vyzkoušejte.

Na olivovém oleji lehce orestujte cibuli nakrájenou na tenké nudličky, K opečené cibuli přidejte vypeckované švestky rozdělené na polovinu. Vše zasypte cukrem a nechte ho minutu karamelizovat. Poté švestky zalijte vínem a octem a přidejte koření. Celou směs vařte přibližně 10 minut, nesmíte je úplně rozvařit na kaši. 
Hotovou omáčku můžete podávat teplou i studenou. Pokud ji dáte do vzduchotěsné sklenice, tak vám v lednici vydrží i týden.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno