

| Ingredience: | |
| cukr krupice (pokud vynecháte červený rybíz, stačí 500 g) | 700 g |
| badyán | 2 - 3 hvězdičky |
| mletá skořice | 1 lžička |
| hřebíček | 15 ks |
| fenykl | 1 lžička |
| anýz | 1 lžička |
| rum / griotk / amaretto | 100 ml |
| pokrájená jablka se slupkou | 6 ks |
| černý rybíz | 500 g |
| ostružiny | 150 g |
| červený rybíz | 200 g |
Jak jste strávili první adventní neděli?
U nás v obývacím pokoji už na věnci z dřevěných větviček plápolá první bílá svíce. První ve znamení proroků, kteří předpověděli příchod Ježíše. Druhou sváteční neděli zapálíme svíčku symbolizující Ježíškovy jesličky (tzv. betlémskou svíci), třetí pastýřskou a poslední andělskou svíci. Tyhle tradice mám moc ráda. Zastavím se a přemýšlím, co jsem udělala, nebo naopak neudělala, a zda jsem se sebou spokojená. S posledním bodem jako každá žena stále bojuji. Místo pohybu, který jsem si naordinovala, jsem dnes střídala učení s hraním Travianu a mícháním ovocné směsi na pekáči v troubě. Pustili jsme se totiž s maminkou do pečeného čaje! A po ochutnání je nám jasné, že jsme ho udělali příliš málo. S kořením nešetřete - každý šálek provoní celý dům.
Vsadím se, že do konce prosince tu nezbyde jediná sklenička!
Do velkého kastrolu dáme ovoce (jablka nakrájíme na kostky), zalijeme alkoholem a posypeme rozemletým kořením. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C na 10 minut. Poté posypeme cukrem, promícháme a dále pečeme. Kontrolujeme po 10 minutách a promícháváme. Po zhoustnutí na konzistenci řidšího jamu (cca po 1 hodině) dáváme po lžících do vymytých sklenic. Zaděláme víčkem a sklenice stavíme vrchem dolů na mokrou utěrku. Po vychladnutí můžeme sklenice obrátit a je hotovo!
Na jeden čaj do skleničky/ hrnečku dáme 2-3 lžičky směsi a přelijeme horkou vodou. Pro zletilé ještě jeden tip: přidejte rum!
Podrobné info: