Pažitka
Název:

Voňavý pečený čaj


Voňavý pečený čaj


Ingredience:
Ingredience:
cukr krupice (pokud vynecháte červený rybíz, stačí 500 g)700 g
badyán2 - 3 hvězdičky
mletá skořice1 lžička
hřebíček15 ks
fenykl1 lžička
anýz1 lžička
rum / griotk / amaretto100 ml
pokrájená jablka se slupkou6 ks
černý rybíz500 g
ostružiny150 g
červený rybíz200 g
Postup přípravy:

Jak jste strávili první adventní neděli?
U nás v obývacím pokoji už na věnci z dřevěných větviček plápolá první bílá svíce. První ve znamení proroků, kteří předpověděli příchod Ježíše. Druhou sváteční neděli zapálíme svíčku symbolizující Ježíškovy jesličky (tzv. betlémskou svíci), třetí pastýřskou a poslední andělskou svíci. Tyhle tradice mám moc ráda. Zastavím se a přemýšlím, co jsem udělala, nebo naopak neudělala, a zda jsem se sebou spokojená. S posledním bodem jako každá žena stále bojuji. Místo pohybu, který jsem si naordinovala, jsem dnes střídala učení s hraním Travianu a mícháním ovocné směsi na pekáči v troubě. Pustili jsme se totiž s maminkou do pečeného čaje! A po ochutnání je nám jasné, že jsme ho udělali příliš málo. S kořením nešetřete - každý šálek provoní celý dům.
Vsadím se, že do konce prosince tu nezbyde jediná sklenička!

Do velkého kastrolu dáme ovoce (jablka nakrájíme na kostky), zalijeme alkoholem a posypeme rozemletým kořením. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C na 10 minut. Poté posypeme cukrem, promícháme a dále pečeme. Kontrolujeme po 10 minutách a promícháváme. Po zhoustnutí na konzistenci řidšího jamu (cca po 1 hodině) dáváme po lžících do vymytých sklenic. Zaděláme víčkem a sklenice stavíme vrchem dolů na mokrou utěrku. Po vychladnutí můžeme sklenice obrátit a je hotovo!

Na jeden čaj do skleničky/ hrnečku dáme 2-3 lžičky směsi a přelijeme horkou vodou. Pro zletilé ještě jeden tip: přidejte rum! 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Štěpánka Tučková

    zavřít okno