

| Ingredience: | |
| růžičková kapusta | 30 hlaviček |
| velká mrkev | 1 ks |
| středně velká cibule | 1 ks |
| česnek | 3 stroužky |
| cuketa nakrájená na jemná kolečka | 1/4 ks |
| naklíčená čočka | 2 hrsti |
| velká brambora | 1 ks |
| velké rajče zbavené slupky | 1 ks |
| sypká paprika | 2 lžičky |
| sušený libeček | špetka |
| tymián | špetička |
| nové koření | 4 kuličky |
| pepř | 4 kuličky |
| Jíška: | |
| máslo | 2 lžíce |
| hladká mouka | 2 lžíce |
| Noky: | |
| vajíčko | 1 ks |
| krupice | 3 lžce |
| sůl | špetička |
Kdo má rád růžičkovou kapustu, jistě si přijde u této polévky na své. Zeleninových polévek není nikdy dost, ani pro ty naše nejmenší svišťata.
Do velkého hrnce dáme máslo, nadrobno pokrájenou cibuli a česnek na jemné plátky, a necháme je orestovat do zlatova. Pak je zasypeme hladkou moukou a vytvoříme zlatavou jíšku, kterou pak zalijeme vodou nebo vývarem. Veškerou zeleninu pokrájíme na kolečka a kostičky, růžičkovou kapustu pořádně opláchneme a jednotlivé hlavičky zbavíme košťálu na jejich spodní části. Polévku posolíme, dáme do ní veškeré koření a takto ji vaříme do změknutí zeleniny. Z vajíčka, krupice a špetičky soli si připravíme hmotu na noky a malou lžičkou hmotu nabíráme a druhou lžičkou nokům pomáháme sklouznout do polévky. Polévka chutná skvěle s čerstvým měkkým chlebem.
Podrobné info: