Pažitka
Název:

Vydatná zeleninová polévka s růžičkovou kapustou a nočky


Vydatná zeleninová polévka s růžičkovou kapustou a nočky


Ingredience:
Ingredience:
růžičková kapusta30 hlaviček
velká mrkev1 ks
středně velká cibule1 ks
česnek3 stroužky
cuketa nakrájená na jemná kolečka1/4 ks
naklíčená čočka2 hrsti
velká brambora1 ks
velké rajče zbavené slupky1 ks
sypká paprika2 lžičky
sušený libeček špetka
tymián špetička
nové koření4 kuličky
pepř4 kuličky
Jíška:
máslo2 lžíce
hladká mouka2 lžíce
Noky:
vajíčko1 ks
krupice3 lžce
sůl špetička
Postup přípravy:

Kdo má rád růžičkovou kapustu, jistě si přijde u této polévky na své. Zeleninových polévek není nikdy dost, ani pro ty naše nejmenší svišťata.

Do velkého hrnce dáme máslo, nadrobno pokrájenou cibuli a česnek na jemné plátky, a necháme je orestovat do zlatova. Pak je zasypeme hladkou moukou a vytvoříme zlatavou jíšku, kterou pak zalijeme vodou nebo vývarem. Veškerou zeleninu pokrájíme na kolečka a kostičky, růžičkovou kapustu pořádně opláchneme a jednotlivé hlavičky zbavíme košťálu na jejich spodní části. Polévku posolíme, dáme do ní veškeré koření a takto ji vaříme do změknutí zeleniny. Z vajíčka, krupice a špetičky soli si připravíme hmotu na noky a malou lžičkou hmotu nabíráme a druhou lžičkou nokům pomáháme sklouznout do polévky.  Polévka chutná skvěle s čerstvým měkkým chlebem.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Šárka Ledová

    zavřít okno