Pažitka
Název:

Zahuštěný kuřecí vývar s masem a houbami


Zahuštěný kuřecí vývar s masem a houbami


Ingredience:
Ingredience:
silný kuřecí vývar1,5 l
kuřecí maso z vývaru dle chuti
velká cibule1 ks
velká mrkev2 ks
petržel1 ks
máslo50 g
hladká mouka50 g
těstoviny do polévky (nudle) dle chuti
lesní houby150 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
kmín dle chuti
majoránka dle chuti
Postup přípravy:

Polévky a léto, to se vůbec nevylučuje. I když v těch úporných vedrech, které právě panují, máme všichni chuť spíš na saláty. Jenže když si přinesete z lesa voňavou úrodu hub, tak polévce neodoláte. A taková zahuštěná kuřecí polévka, často stačí jako jediné polední jídlo. Nebo večeře.

Vývar se vaří sám, toho si nemusíte všímat. Potom už jen polévku doladíte. Hlavně tedy houbami!!! O ty tady jde v první řadě.

Uvařte si dobrý a silný kuřecí vývar. Přeceďte, oberte maso a to nakrájejte na menší kousky a nechejte stranou.

V hrnci rozehřejte máslo, na které dejte osmahnout pokrájenou cibulku. Po pěti minutách, kdy je lehce zlátnoucí, přidejte pokrájené houby. Opékejte asi dvě až tři minuty. Přidejte mrkev a petržel, nastrouhané na hrubém struhadle. Opékejte společně asi pět minut.

Zeleninu a houby v hrnci zasypejte moukou a důkladně promíchejte, opékejte asi dvě minutky. Ochuťte solí, pepřem, kmínem. Zalijte vychladnutým vývarem a opět důkladně míchejte, aby v polévce nevznikly hrudky. Polévku nechejte asi půl hodiny vařit, občas míchejte. Chvíli před dovařením ochuťte majoránkou.

Mezitím, co se polévka vaří, uvařte těstoviny do polévky – nudle, malé mašličky, kapání, cokoliv. Po uvaření nechejte okapat a do polévky přidejte až před podáváním.

Do uvařené polévky přidejte těstoviny, promíchejte a podávejte. Na talíři ozdobte ještě zelenou petrželovou natí.

Dobrou chuť a parádní houbové úlovky přeje Elly.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno