Pažitka
Název:

Žampionové miniquiche


Žampionové miniquiche


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka250 g
máslo85 g
vejce1 ks
studená voda (i více - dle potřeby)1 lžička
sůl1 lžička
pepř špetka
tymián špetka
Náplň:
červená cibule1 ks
žampiony250 g
slanina100 g
vejce2 ks
smetana 12%1 kelímek
tymián špetka
pepř špetka
sůl špetka
strouhaný sýr (čedar/gouda nebo gouda/parmazán) dle potřeby
Postup přípravy:

Žampionové miniquiche jsou super na zobání doma u televize i jako sváča na výlet. Jdou také připravit klasicky jako velký koláč, ale sami uznáte, že těmto malým koláčkům prostě nejde odolat.

PŘIPRAVTE SI TĚSTO:
Ve velké míse propracujte mouku smíchanou se solí a kořením a máslo, až vznikne sypká hmota. Přidejte vejce a dle potřeby vodu. Znovu propracujte – vznikne hladké tvárné těsto, které zabalíte do fresh folie a uložíte do lednice.

POSTUP NA NÁPLŇ:
Cibuli pokrájejte na drobno, žampiony oloupejte a pokrájejte na tenké plátky a slaninu nakrájejte na malé kousky. Na trošce olivového oleje nechte sklovatět cibulku a přidejte žampiony a slaninu. Osolte, opepřete a nechte na pánvi, dokud se slanina nezačne kroutit a cibulka zlátnout. Poté podlijte 1/2 smetany a nechte krátce provařit. Přidejte koření. Odstavte ze sporáku a nechte chladnout.

PŘEDPEČTE SI TĚSTO:
Vyndejte těsto z lednice a na pomoučněném valu vyválejte zhruba na 3 mm. Sklenicí vykrájejte kolečka a vyložte s nimi dna forem na muffiny (pokud máte jinou než silikonovou, předem ji vymažte máslem). Dna propíchejte vidličkou a dejte péct na 220 stupňů, pouze na pár minut (před vyndáním budou lehce nazlátlé).

DOKONČETE MINIQUICHE:
V míse rozšlehejte 2 vejce se zbylou smetanou, můžete dosolit a dokořenit a promíchejte s lehce vychladlou žampionovou směsí. Naplňte předpečené košíčky, posypte sýrem a pečte dozlatova na 220 stupňů.

Podávat je můžete teplé i studené.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Chotová

    zavřít okno