Pažitka
Název:

Žampionový krém


Žampionový krém


Ingredience:
Ingredience:
žampiony500 g
Ghí1 lžíce
velká cibule1 ks
máslo1 lžička
smetana100 ml
tymián pár snítek
drcený kmín1 lžička
mouka1 lžíce
vývar nebo voda dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Opražené žampiony:
Ghí1 lžička
žampiony (cca 1/5 z celkového množství) pár
petrželka malá hrstka
máslo1 lžička
Postup přípravy:

Žampionový krém jsem poprvé ochutnala před mnoha lety v jedné brněnské restauraci. Od té doby jsem toužila se tam vrátit, abych si ho opět mohla vychutnat. Tehdy jsem na tom s vařením nebyla nijak valně, ale i přesto jsem si ho zkusila uvařit doma. Tuna mouky, smetany, bujón a vegeta tehdy tvořily její základ. Čas ale pokročil, s ním i můj věk (o tom se nebudu raději dále vyjadřovat ;-)) a také kulinářské schopnosti a preference se posunuly, takže dnes bych vám ráda předložila svoji verzi žampionového krému s jedinou lžící mouky ochucenou jen a pouze houbami a bylinkami, bez pomoci chemických a jiných dochucovadel. Vynikne tak její přirozená jemná smetanovo-houbová chuť. No není to to, co od žampionového krému očekáváme?

Doufám, že i vám bude chutnat tak, jako nám. Celý hrnec do nás zahučel na posezení.

Žampiony očistíme a pokrájíme na kousky. Asi 1/5 množství si necháme bokem, s tou budeme pracovat později. Zbytek pokapeme citronovou šťávou, aby si žampiony zachovaly barvu. Na lžíci ghí zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme žampiony, pepř, trochu orestujeme, poté můžeme osolit, přidáme kmín a zasypeme moukou, přidáme bobkový list a nové koření, restujeme asi půl minuty a zalijeme vodou. Necháme asi 15 minut povařit. Poté vyjmeme nové koření a bobkový list s polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu a necháme asi 2 minuty povařit. Vypneme a dochutíme dle potřeby solí, pepřem, lístky tymiánu (bez stonků) a citronem a vmícháme lžičku másla.

Teď se vrhneme na žampiony, které jsme si odložili stranou. Ty zprudka orestujeme na lžičce ghíčka. Restujeme jen pár minut, aby si žampiony zachovaly svoji "křupavost". Osolíme, opepříme, stáhneme z ohně a přidáme lžičku másla a posypeme petrželkou. Orestovanými žampiony ozdobíme hotovou polévku.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno