Pažitka
Název:

Zapečená kapusta s bramborami a česnekem

vegetariánský recept


Zapečená kapusta s bramborami a česnekem


Ingredience:
Ingredience:
menší kapusta1 ks
brambory750 g
česnek2 stroužky
drcený kmín1 lžička
sušená majoránka1 lžíce
čerstvá pažitka hrst
smetana ke šlehání200 ml
mléko200 ml
muškátový oříšek špetka
máslo na vymazání
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Kapusta je u nás buď dušená, nebo jako součást masových karbanátků, takže to chtělo nějakou změnu. Navíc jsem měla v plánu oběd bez masa, tak nakonec vzniklo tohle úplně jednoduché, ale výborné jídlo. Dcera se překvapivě oblizovala až za ušima a snědla vrchovatou misku.

Kapustu omyjeme a nakrájíme na proužky. Povaříme několik minut v osolené vodě s kmínem, než zavadne. Mezitím si oškrábeme brambory a nakrájíme na malé kostičky. Povařenou kapustu slijeme a promícháme s prolisovaným česnekem, bramborami, majoránkou a pažitkou. Osolíme a opepříme. Smícháme dohromady smetanu s mlékem, osolíme a nastrouháme muškátový oříšek podle chuti. Zapékací nádobu dobře vymažeme máslem a naplníme bramborovo-kapustovou směsí. Nakonec to celé zalijeme smetanovou zálivkou. Pečeme přikryté ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 50 minut.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno