

| Ingredience: | |
| uvařený květák | 500 g |
| slanina/šunka | 100 g |
| strouhaný tvrdý sýr Gouda | 60 g |
| pokrájená jarní cibulka | hrst |
| smetana ke šlehání | 150 ml |
| vejce | 2 ks |
| strouhanka | 2 lžíce |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| muškátový oříšek | dle chuti |
| máslo | na vymazání misek |
Květák, nebo lidově nazývaný karfiol, je u nás doma je velmi oblíbený. Květák je poměrně zdravý, protože obsahuje hlavně vitamín C, v menším množství i vitamíny skupiny B, vitamín E a provitamín A. Květák obsahuje i velký obsah vody, vlákniny, bílkovin, sacharidů, minerálních látek a malé množství tuků a mastných kyselin. Květák u nás doma zpracovávám v nejrůznějších podobách – polévka, karbanátky, placky, muffiny, zapečený, ale i blanšírovaný. Postupně vás tedy budu zásobovat jednotlivými receptíky. Dnes jsem si pro vás připravila zapečenou květákovou dobrotu.
Uvařený květák rozmačkala vidličkou, přidat pokrájenou slaninu, nastrouhaný sýr, pokrájenou jarní cibulku a promíchat. Vedle v misce rozšlehat vejce se smetanou, přidat sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a zalít květákovou směs. Připravenou květákovou směs lžící naplnit do připravených, máslem vymazaných zapékacích misek. Navrch jsem přidala květákové růžičky, trochu jarní cibulky a posypala sýrem. Poté již jen zapéci v troubě, předehřáté na 200C cca 20 minut.
Podrobné info: