

| Ingredience: | |
| pohanka | 1 hrnek |
| větší cibule | 1 ks |
| česnek | 2 stroužky |
| kapie | 100 g |
| žampiony | 250 g |
| mozzarella | 2 ks |
| čerstvá majoránka | dle chuti |
| drcený kmín | dle chuti |
| olej | dle potřeby |
| sůl | dle chuti |
| Salát: | |
| mrkev | 3 ks |
| citronová šťáva | dle chuti |
| datlový sirup | dle chuti |
Dlouho jsem pohanku nevařila a dnes na ní dostala ohromnou chuť. V lednici jsem našla žampiony, mozzarellu a žampiony. Česnek a cibule se u nás najdou vždycky, takže jsem se mohla dát do vaření. Pohanka je po upečení hezky měkká a občas tam i nějaké to zrnko křupne. Mňam!
Pohanku přesypte do misky a zalijte vroucí vodou, nechte zhruba 5 minut odstát. Vodu slijte a nechte ji vykapat. Na pánvi rozehřejte olej a dejte na něj orestovat cibuli pokrájenou na půl kolečka a česnek na plátky. Když cibule zezlátne, přidejte oloupané a nalámané žampiony a společně opékejte. Osolte, přidejte asi dvě špetky drceného kmínu. Přidejte kapii na malé čtverečky. Přisypte pohanku a nechte spojit. Přendejte do zapékací misky a mírně podlijte vodou nebo vývarem. Misku přiklopte víkem a pečte v rozpálené troubě na 200°C 20 minut. Asi pět minut před koncem odklopte víko a na pohanku položte rozkrájenou mozzarellu na plátky, nechte zapéct. Servírujte s čerstvou majoránkou a mrkvovým salátem.
Salát:
Mrkev nastrouhejte najemno a smíchejte s citronovou šťávou a datlovým sirupem, důkladně promíchejte.