Pažitka
Název:

Zapečená quinoa po mexicku


Zapečená quinoa po mexicku


Ingredience:
Ingredience:
olivový olej3 lžíce
menší cibule nakrájená najmeno1 ks
quinoa1 hrnek
kuřecí prso1 ks
červené fazole1 plechovka
naložené feferony dle chuti
domácí omáčka enchiladacca 500 ml
strouhaná gouda či čedar100 - 150 g
mozzarella - nastrouhaná1 ks
Domácí omáčka enchilada:
rostlinný olej60 ml
hladká moukacca 40 g
sekaná rajčata1 plechovka
voda1 hrnek
chilli1 - 2 lžíce
sušené oregano1 - 2 lžičky
drcený kmín1 lžička
sušený česnek1 lžička
třtinový cukr1 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Quinou jsem poprvé objevila v zásilce Zajíce v krabici. Od té doby už jsem jí dělala několikrát a nemohu na ní dát dopustit. Quinoa je stejně jako kuskus neuvěřitelně variabilní, ale navíc je ještě bezlepková. Tentokrát jsem ji zkusila zapéct do pekáčku a musím říct, že to byla dobrá volba. Jídlo je skvělé i druhý den, takže si třeba můžete připravit krabičku do práce. Když si navíc uděláte i domácí enchilada omáčku, dotáhnete vše k dokonalosti. Omáčka se hodí i na spoustu jiných příležitostí a proto věřím, že vám v lednici moc dlouho nevydrží.

Kuřecí prso uvaříme v osolené a bylinkami okořeněné vodě nebo ve vývaru. Prso vyjmeme a necháme zchladnout a vodu použijeme na uvaření quinoi (poměr 2:1). Ve větším hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Mezitím kuře natrháme či nakrájíme na kousky, feferony na plátky. Fazole slijeme a necháme okapat. Maso, uvařenou quinou, feferony i fazole přidáme do hrnce společně s omáčkou, promícháme, krátce prohřejeme a stáhneme z ohně. Polovinu strouhané goudy přimícháme ke směsi a dobře promícháme. Poté quinou přemístíme do zapékacích mističek nebo pekáčku a pokryjeme zbytkem strouhané goudy a mozzarellou. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 - 15 minut, nakonec zapnete na cca 2 minuty gril, aby sýr krásně zezlátl.

Můj tip je servírovat zapečenou quinou přímo v zapékacích mističkách. Chuť jídla skvěle doplní zakysaná smetana.

Domácí omáčka enchilada:

V hrnci rozehřejeme olej a metličkou do něj postupně zamícháme mouku a vytvoříme jíšku, kterou provaříme asi 1 minutu. Poté do hrnce vlijeme rajčata, přidáme všechno koření, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne. Dochutíme solí a pepřem. Z uvedeného množství získáte dvojnásobek, než který je potřeba do receptu. Zbylou omáčku naplňte do uzavíratelné sklenice a uchovejte v ledničce na příště - vydrží několik týdnů. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno