Pažitka
Název:

Zapečené brambory s fetou

vegetariánský recept


Zapečené brambory s fetou


Ingredience:
Ingredience:
středně velké cukety, nakrájené na silnější kolečka2 ks
střední brambory, nakrájené na tenká kolečkacca 8 ks
sůl dle chuti
čerstvě mletý citronový pepř dle chuti
česnek1 stroužek
čerstvý tymián dle chuti
vejce1 ks
Fetacca 100 - 130 g
strouhaný sýr Pecorinocca 30 g
olivový olej dle potřeby
máslo kousek
zakysaná smetana200 ml
smetana na vaření200 ml
Postup přípravy:

Tenhle recept je hodně jednoduchý, jen zabere trošku víc času díky delšímu pečení v troubě. Inspiraci jsem nabrala v mé oblíbené kuchařce Coolinářka, jen jsem si ho malinko upravila. Jídlo může fungovat jako vegetariánský  hlavní chod nebo jako příloha k dobrému grilovanému steaku apod.

Nejprve si nakrájíme oloupané brambory a cuketu na kolečka. Cuketu si dozlatova opečeme na trošce olivového oleje na nepřilnavé pánvi, odsajeme z ní přebytečný tuk a dáme stranou. Troubu předehřejeme na 190°C.

Zapékací misky vytřeme troškou másla. Do misek střídavě pokládáme cuketu a plátky brambor. Celé dobře osolíme a opepříme. V misce smícháme obě smetany, prolisovaný česnek a strouhané pecorino. Směs dobře dochutíme pepřem i solí. Touto směsí zalijeme brambory a posypeme snítky tymiánu. Dáme zapékat na cca půl hodinku.

Jakmile se bude zdát jídlo téměř hotové, rozdrobíme na povrch feta sýr a dáme do trouby zapéct na pět minut pod gril. Ihned podáváme.

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno