Pažitka
Název:

Zapečené brambory s kadeřávkem

vegetariánský recept


Zapečené brambory s kadeřávkem


Ingredience:
Ingredience:
čerstvý kadeřávek350 - 400 g
brambory600 g
smetana ke šlehání250 ml
strouhaný sýr (např. parmazán) malá hrst
sůl dle chuti
pepř dle chuti
máslo na vymazání pekáčku
Postup přípravy:

Tohle bylo naše jídlo letošního podzimu! Obří svazek kadeřávku jsem každou sobotu za pár korun koupila na trhu.

Pokud by vám v tomhle jídle třeba chybělo na první pohled maso (to vím z komentářů, když jsem brambory s kadeřávkem často jedla v práci k obědu), tak vás můžu ujistit, že vůbec nechybí.

No a já už mám koupená semínka a na jaře se pustím do pěstování.

Kadeřávek očistěte od vyloženě tvrdých košťálů (ty nevyhazuju, ale dávám do mrazáku a jednou za čas ze všech těchto zbytků udělám vývar nebo polévku). Natrhejte nebo nakrájejte ho na menší kusy a spařte vroucí vodou - v hrnci zalijte vroucí vodou, minutu nechte stát a vodu slijte. 

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. 

Zapékací misku vymažte kouskem másla. Na dno dejte polovinu plátků brambor. Trochu osolte, opepřete a zalijte třetinou smetany, posypte sýrem.

Na brambory dejte vrstvu kadeřávku. 

Na kadeřávek druhou polovinu brambor, osolte, opepřete, zalijte zbytkem smetany a zakryté pečte na 180°C 35 - 40 minut.

Nakonec brambory odkryjte a ještě pár minut dopečte, aby byly na povrchu pěkně do zlatova. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno