Pažitka
Název:

Zapečené brambory s tofu a zeleninou

vegetariánský recept


Zapečené brambory s tofu a zeleninou


Ingredience:
Ingredience:
brambory1 a půl kg
mrkev300 g
velká cibule2 ks
mražený listový špenát200 g
žampionycca 100 g
uzené tofu (Sunfood)1 balení
olivový/řepkový olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
petrželka dle chuti
uzená paprika dle chuti
lahůdkové droždí dle chuti
sušený česnek dle chuti
černá sůl dle chuti
Postup přípravy:

Občas i zdánlivě obyčejné brambory umí zazářit. Takže až nebudete mít čas nebo chuť na dlouhé vyvařování nebo se vám v lednici bude válet zbytek šťouchaných brambor, vzpomeňte si na tuhle rychlovku, kde navíc můžete přimíchat kde co. Podávám je vždy ještě s čerstvou zeleninou nebo salátkem. Ošizené naopak fungují jako skvělá příloha.

Brambory oloupeme a v osolené vodě uvaříme do měkka.
Jednu cibuli si nakrájíme na drobno, druhou na půlměsíčky.
Mrkev nakrájíme na tenká kolečka nebo (pokud máme větší mrkev)půl kolečka.
Na pánvi rozpálíme olej a restujeme tofu nakrájené na nudličky. To jsem dochutila ještě špetkou uzené papriky, černé soli a lahůdkového droždí.
Tofu si dáme na stranu a cibuli s mrkví restujeme do měkka - ke konci přidáme na plátky nakrájené žampiony a listový špenát - až se rozmrazí, máme hotovo. Osolíme a opepříme, dochutíme sušeným česnekem, popř. přidáme bylinky - třeba petrželku.
Uvařené brambory rozšťoucháme a zamícháme do nich směs s mrkví a špenát. Nakonec opatrně zapracujeme i tofu. Celou směs můžeme ještě dokořenit dle chuti.
Celou směs přendáme do zapékací mísy vytřené olejem a pečeme asi půl hodiny na 200 stupňů.
Brambory podáváme ideálně ještě s čerstvou zeleninou nebo salátkem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Iveta Čížová

    zavřít okno