Pažitka
Název:

Zapečené jáhly s jahodami aneb božská snídaně


Zapečené jáhly s jahodami aneb božská snídaně


Ingredience:
jahody (očištěné a pokud máte větší nakrájených na menší kousky)1 velká hrst
jáhly v suchém stavu, ideálně v bio kvalitě100 g
nerafinovaná sůl špetka
mandlové mléko300 ml
vejce - bílek a žloutek zvlášť1 ks
vanilkový extrakt, žádná chemie!!! :)1 lžička
agávový sirup1 lžíce
kůra z půlky citronu nebo sušená kůra dle chuti
kokosový tuk/olej na vymazání formy1 lžička
kvalitní tmavý třtinový cukr na posypání1 lžíce
Ingredience:
Postup přípravy:

Tak tohle je ideální zdravá, sladká svačinka nebo snídaně, ideální začátek nedělního dne :) Jsou rychle hotové, zasytí a jsou plné vitamínů a minerálů. Navíc vypadají skvěle. 

Tenhle recept Vám provoní kuchyni sladkými jahůdkami, mandlovým mlékem a kokosem až se budou olizovat i sousedi :)

Nejprve jáhly propláchněte studenou vodou a nechte v cedníku okapat. Přendáme do hrnce, zalijeme mlékem a lehce osolíme a pod pokličkou vaříme bez míchání na mírném plameni 10 minut (opravdu na mírném a klidně použijte vyšší hrnec, jelikož Vám může mléko s jáhly vypěnit nahoru až na pokličku). Pak vypneme plamen a necháme dojít pod pokličkou 15-20 minut. Mezitím utřeme žloutek s vanilkovým extraktem a agávovým sirupem, přidáme kůru a přimícháme do hotových (po uplynutí 15-20ti min) jáhel. Vše hezky promícháme.

Troubu si předehřejeme na 180°C. Bílek, který nám zbyl, ušleháme do tuhého sněhu a zlehka zapracujeme do jáhlové směsi. Formu si vymažeme kokosovým olejem a začneme vrstvit. Nejprve dáme polovinu jáhel, hezky uhladíme, posypeme jahodami. Překryjeme zbývající směsí a mírně uhladíme. Navrch dáme opět pár jahod pak už pocukrovat lžící třtinového cukru a můžeme dát zapéct na 15 min.

Hotové jáhly podáváme ihned nebo i trochu vychladlé, dobré jsou obě varianty :)

Dobrou chuť

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno