Ingredience: | |
vepřová kotleta s kostí nebo bez | 4 ks |
smetana s nižším obsahem tuku | 1 kelímek |
dijonská hořčice | 2 vrchovaté lžíce |
cibule | 1 - 2 ks |
tymián | cca 8 snítek |
čerstvě mletý pepř | špetka |
sůl | dle chuti |
olej | trochu |
Dnes jsem vytáhla vepřové kotlety a přemýšlela u kafe, co s nimi. Vzpomněla jsem si na kotlety, co dělává tchýně, tzv. Kotlety á la Ludmila (nevím, odkud převzala ten název), zapečené se šlehačkou. Vždycky mi chutnaly, tak jsem zkusila trochu jinou variantu s hořčicí a tymiánem. Musím říct, že je to opravdu povedené, moc mi to chutnalo. A až přijede manžel, bude mu chutnat stopro taky. K tomu šťouchačky se smaženou cibulku, no, co víc si přát.
Kotlety naklepeme , po krajích na pár místech nařízneme, aby se nekroutily při pečení. Osolíme, opepříme. Cibuli nakrájíme na proužky a orestujeme na pánvi s olejem. Přendáme ji do pekáčku a na pánev vložíme kotlety. Zprudka je opečeme z obou stran dohněda a položíme na cibuli.
Do pánve vlijeme trochu vody, provaříme a nalijeme na maso. Smetanu smícháme důkladně s hořčicí, tymiánem a dostatečně opepříme. Můžeme podle chuti hořčice ještě přisolit. Vše nalijeme na maso a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C.
Je lepší pekáček ze začátku tak na půl hodiny přikrýt, pak odklopit a dopéct. Celkem pečeme cca 40 minu. Skoro veškerá tekutina by se měla do masa vsáknout a zbyde nám hustý sosík.
Podrobné info: