Pažitka
Název:

Zapékané palačinky se špenátem a ricottou


Zapékané palačinky se špenátem a ricottou


Ingredience:
Ingredience:
polotučné mléko250 ml
vejce3 ks
hladká světlá mouka120 g
sůl špetka
rozpuštěné a lehce zchladlé máslo20 g
Náplň:
čerstvý baby špenát600 g
ricott250 g
mascarpone120 g
olivový olej trochu
čerstvě nastrouhaný sýr pecorino nebo parmezán80 g
česnek2 malé stroužky
pepř špetka
sůl dle chuti
muškátový oříšek2 špetky
Postup přípravy:

Tyto italské palačinky jsou naprosto nepřekonatelné, měla jsem chuť sníst je naprosto všechny. Pokud jste do teď koukali na slané palačinky - crespelle - přes prsty a milujete špenát , tak tohle jídlo si naprosto zamilujete! Nádherně se zde snoubí lehoučké, tenké palačinkové těsto s česnekem ochucenou sýrovou náplní. Voní i chutnají opravdu božsky. K receptu jsem samozřejmě použila opět svou teď už nejoblíbenější pánev Castey ,kterou mi poskytl pro palačinkové recepty eshop Značkové nádobí. Díky němuž Vám už přináším v pořadí již třetí zajímavý palačinkový recept. Tak jdeme na to. Recept je vhodný jako teplý předkrm (1 palačinka na osobu) nebo jako hlavní chod (cca 2-3 palačinky na osobu). Palačinky je potřeba mít spíše menší a hlavně tenké.

Palačinky:

Všechny suroviny smícháme v hladké těsto bez žmolků, přikryjeme folií a dáme odpočinou na 30 minut. Lépe se uvolní lepek a palačinky se budou snadněji péct. 

Náplň:   

Na lžíci olivového oleje minutu opečeme prolisovaný česnek a ihned vhodíme baby špenát, který se nám "scvrkne" během minutky na menší množství, jakmile budou všechny lístky zavadlé, sundáme pánev z tepla a špenát osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Vše dáme vychladnout.
 
Mezitím si opečeme palačinky ze všech stran dozlatova na troše másla nebo olivového oleje. Teď by měl být špenát chladný, takže k němu přidáme strouhaný sýr, mascarpone i ricottu plus lžičku olivového oleje, vše dobře promícháme a ochutíme solí a pepřem. Směs by měla být maličko slanější, protože palačinky sami o sobě nejsou ochucené. Touto směsí plníme palačinky, které napevno srolujeme a překrájíme na menší kousky. Poté skládáme do olivovým olejem vymazaných mističek. Ještě posypeme trochou strouhaného sýra a dáme zapéct na deset minut do trouby předehřátí na 200°C. 

Pak už jen podáváme, věřte mi , že takovou dobrotu nebudete dělat naposledy.
 
Dobrou chuť
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno