Ingredience: | |
pórek | 1 ks |
menší mrkev | 1 ks |
brambory | 4 ks |
máslo | kousek |
hladká mouka | cca 2 lžíce |
vývar nebo voda | 1,5 l |
drcený kmín | špetka |
vejce | 1 ks |
sůl | dle chuti |
Manžel miluje polévky, denně musí být na stole nějaká, nejlépe krémová nebo hodně hustá. Většinou jíškou nezahušťuji, raději část zeleniny rozmixuji, ale tahle je prostě skvělá s jíškou. Nemůžu si pomoct. Vždycky mi chutnala a je to tak i dneska.
Mrkev a brambory oškrábeme a nakrájíme, mrkev na malé kostičky, brambory na větší. Pórek omyjeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme pórek, osolíme (aby nám při restování nezhnědl) a na mírnějším ohni restujeme asi 3 minut. Poté zasypeme moukou, opražíme a zalijeme vodou nebo vývarem. Dobře rozmícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Přidáme mrkev a brambory, kmín a dosolíme podle potřeby. Vaříme doměkka, občas promícháme, aby se nám jíška nepřichytla ke dnu. Nakonec vmícháme rozmíchané vajíčko.
Podrobné info: