Těsto: | |
vejce | 3 ks |
vanilkový cukr | 1 balíček |
cukr | 125 g |
polohrubá mouka | 50 g |
škrobová moučka | 50 g |
kypřící prášek | 1/2 balíčku |
kakao | 1 lžíce |
Krém: | |
kefírové mléko (já použila nízkotučné) | 750 ml |
citronová šťáva | 3 lžíce |
cukr | 100 g |
vanilkový cukr | 1 balíček |
smetana na šlehání | 200 ml |
želatina | 10 plátků |
Na potření dortu: | |
smetana na šlehání | 250 ml |
ztužovač šlehačky | 1 balíček |
jahody | 300 g |
Dort podáváme nejlépe pěkně vychlazený.
Troubu si předehřejeme na 190°C.
Z vajec, 125g cukru a vanilkového cukru umícháme hustý krém, do kterého prosejeme mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva. Vyšleháme do hladka a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Urovnáme a dáme péci na cca 10-12 minut. Poté překlopíme na pocukrovanou utěrku a papír opatrně odstraníme.
Jahody si nakrájíme na plátky, nějaké necháme na ozdobu.
Dáme nabobtnat želatinu. Rozmícháme kefír, citronovou šťávu, 100g cukru a vanilkový cukr. Rozpustíme želatinu, rozmícháme ji ve 4-5 lžících kefíru a vmícháme do hmoty. Dáme chladit, až krém začne želírovat, vmícháme do něj ještě 200ml ušlehané smetany. Dáme do lednice.
Upečený a vychladlý plát nakrájíme podélně na 5 stejně širokých pruhů. Potřeme je krémem z jedné strany. Skládat budeme na dno dortové formy. První stočíme doprostřed, zvenku ho opět potřeme a kolem něj obtáčíme ostatní a vždy zvenku opět trochu namažeme. Ohradíme dortovým prstencem. Jahody vtlačujeme do krému mezi pláty. (viz. obrázek). Celý povrch potřeme zbytkem krému a dáme ztuhnout nejméně na 3 hodiny do lednice.
Nakonec ušleháme 250ml smetany se ztužovačem, potřeme dort vyjmutý z formy a dozdobíme.