Pažitka
Název:

Zatočený kefírový dort s jahodami


Zatočený kefírový dort s jahodami


Ingredience:
Těsto:
vejce3 ks
vanilkový cukr1 balíček
cukr125 g
polohrubá mouka50 g
škrobová moučka50 g
kypřící prášek1/2 balíčku
kakao1 lžíce
Krém:
kefírové mléko (já použila nízkotučné)750 ml
citronová šťáva3 lžíce
cukr100 g
vanilkový cukr1 balíček
smetana na šlehání200 ml
želatina10 plátků
Na potření dortu:
smetana na šlehání250 ml
ztužovač šlehačky1 balíček
jahody300 g
Postup přípravy:

Dort podáváme nejlépe pěkně vychlazený.

Troubu si předehřejeme na 190°C.
Z vajec, 125g cukru a vanilkového cukru umícháme hustý krém, do kterého prosejeme mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva. Vyšleháme do hladka a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Urovnáme a dáme péci na cca 10-12 minut. Poté překlopíme na pocukrovanou utěrku a papír opatrně odstraníme.

Jahody si nakrájíme na plátky, nějaké necháme na ozdobu.

Dáme nabobtnat želatinu. Rozmícháme kefír, citronovou šťávu, 100g cukru a vanilkový cukr. Rozpustíme želatinu, rozmícháme ji ve 4-5 lžících kefíru a vmícháme do hmoty. Dáme chladit, až krém začne želírovat, vmícháme do něj ještě 200ml ušlehané smetany. Dáme do lednice.

Upečený a vychladlý plát nakrájíme podélně na 5 stejně širokých pruhů. Potřeme je krémem z jedné strany. Skládat budeme na dno dortové formy. První stočíme doprostřed, zvenku ho opět potřeme a kolem něj obtáčíme ostatní a vždy zvenku opět trochu namažeme. Ohradíme dortovým prstencem. Jahody vtlačujeme do krému mezi pláty. (viz. obrázek). Celý povrch potřeme zbytkem krému a dáme ztuhnout nejméně na 3 hodiny do lednice.
Nakonec ušleháme 250ml smetany se ztužovačem, potřeme dort vyjmutý z formy a dozdobíme.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno