Pažitka
Název:

Zázvorová domácí limonáda


Zázvorová domácí limonáda


Ingredience:
Ingredience:
zázvor20 g
med3 lžíce
šťáva z jednoho citronu dle chuti
voda2 l
máta10 lístků
Postup přípravy:

Zázvor je pro mě celoroční ingredience. Než do jídla, tak ho používám převážně do pití. V zimě z něj dělám horký nápoj a v létě zase studený.

V podstatě tento recept je stejný, jak pro studenou, tak pro teplou variantu. Jen ten studený je dobrý pořádně vychladit přes noc a nebo zasypat pořádnou dávkou ledu.

Pokud nemáte v zimě mátu, tak doporučuji si v létě aspoň jeden pytlíček mátových lístků zamrazit.

Tento nápoj se velmi hodí na letní pikniky, či grilovací párty. Nakonec zachutná i těm, kterým připomíná nemocné zimní chvíle v posteli.

No tak jdeme na něj.

Zázvor si oloupeme a nakrájíme na malé kousky, nejlépe ho nastrouháme. Tím z jeho chuti dostaneme maximum.

Zalijeme ho 2 litry vroucí vody a necháme louhovat cca 30 minut.

Poté vyjmeme kousky zázvoru a nalijeme do vývaru med.

Přidáme šťávu z citronu a celé pořádně promícháme.

Pokud volíme horkou variantu, tak přidáme lístky máty a ihned podáváme.

Pokud volíme studenou variantu, tak dáme zázvorový vývar do lednice pořádně vychladit, mátu dáváme těsně před podáváním, aby nám nezhnědla.

Pro zvýraznění chuti máty, jí lehce natrháme.

V opravdu horkých dnech přidáme do sklenice pár kostek ledu. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Kateřina Kuranova - Smooth cooking

    zavřít okno