

| Ingredience: | |
| menší kapusta | 1/2 ks |
| mrkev | 2 ks |
| petržel | 1 ks |
| řapíkatý celer | 1 stonek |
| celr | 1/2 ks |
| pórek | 1/2 ks |
| sušený libeček | dle chuti |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| majoránka | dle chuti |
| brambory | 2 - 3 ks |
| drcený kmín | dle chuti |
| luštěninová jíška | dle potřeby |
| máslo | 1 lžíce |
| Luštěninová jíška: | |
| bílé fazole | 300 g |
| čočk | 300 g |
| kuruma | dle chuti |
| uzená paprika | dle chuti |
| sůl | dle chuti |
| česnek | dle chuti |
Zahušťujete polévky? Zkuste jíšku z luštěnin. Nejraději dělám z hrachu i zmraženého hrášku. Dnes jsem však použila fazole a čočku, abych do vnoučat dostala trochu luštěnin.
Zeleninu omyjeme, pokrájíme na kolečka a malé kousky, brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky a vše dáme vařit do vody doměkka. Přidáme drcený kmín, sušený nebo čerstvý česnek a bylinky. Když je zelenina měkká, odebereme ji tak 2/3 zeleniny a vložíme stranou. Přidáme do polévky zavářku z luštěnin (viz recept níže) a zavaříme. Nakonec vše ponorným mixerem rozmixujeme. Vrátíme zpět zbylou zeleninu, kterou jsme mezitím ozdobně pokrájeli a ještě chvíli povaříme. Dochutíme česnek, solí a bylinkami.
Luštěninová jíška:
Luštěniny namočím cca na 2-3 hodiny do vody, po této době je properu a ještě namočím, přidám uzenou papriku, kurkumu, česnek a dám vařit doměkka. Po této době osolím, promíchám a ponorným mixérem rozmixuji. Vložím do mističek od Ramy. Nechám vychladnout a dám do mrazáku. Používám ji místo jíšek do zeleninových polévek, do kapustové, pórkové, květákové, bramborové a další. Zavařuji ji do polévek a nakonec vložím pro vaření již jen máslo, nebo polévku uvařím jen tak se zeleninou. Misku vyndáme vždy tak 2 hodiny před vařením polévek, volně rozmrznout.