Pažitka
Název:

Zelenina s křupavým kukuřičným kuskusem


Zelenina s křupavým kukuřičným kuskusem


Ingredience:
Zelenina:
mladá cibulka s natí2 ks
sušená cizrna200 g
brambory2 ks
mrkev5 ks
brokolice1/2 ks
sůl1 lžička
farmářská smetana (36% tuku)200 g
kurkuma1 lžička
římský kmín1 lžička
čerstvý koriandr hrst
nasekaná pažitka hrst
Posypka:
kukuřičný bezlepkový kuskus100 g
zlaté lněné semínko30 g
sůl1 lžička
olivový olej pro tepelnou přípravu2 lžíce
Postup přípravy:

Abyste neřekli, že vás v tom červnu zanedbávám hned od začátku, rychle jsem se pro vás sepsala jeden z receptů. Nápadů by bylo stále dost, ale člověk nestíhá vařit a psát. A popravdě tohle počasí už jen láká k tomu být venku a procházet se na slunci a trávit čas s přáteli a rodinou a tak. Znáte to. Prostě léto. Pryč jsou doby, kdy jsem jej nesnášela, protože jednak jsem byla pořád osypaná (reakce na slunce), jednak jsem pořád pšikala (celý začátek léta při vstupu na slunce) a jednak mi i při 30 stupních někdy byla prostě zima. Ano, těžko se to vysvětlovalo, ale byla mi fakt zima. Naštěstí vytrvalost růže přináší a já si díky protizánětlivé dietě sluníčka prostě užívám (a vlastně se jej nemůžu často nabažit).

Ale konec nějakých výlevů srdce, protože tak půlka čtenářů prý úvody vůbec nečte. Tak doufám, že alespoň půlka z vás se do toho začte a nechá se namotivovat letní náladou. Tentokrát přináším super jednoduchý recept, takové přece máte nejraději. Fakt je ten, že mi doma ležel zbytek kukuřičného kuskusu od Probio a bylo mi líto jej nechat zkazit. Tak jsem prostě zapojila to, co bylo nakoupeno na trhu, s tím, co bylo doma a vznikla chutná zeleninová směs s křupavou posypkou. Prostě trochu jiná forma kuskusu, protože kdo by nechtěl být občas rebel a nezkusit potraviny využít jinak.

Jojo, já vím, že přesně ve váš to rebelství také leží, jen potřebujete povzbudit, abyste si s potravinami více hráli a těšili se z přípravy jídla. Nezapomeňte přidat trochu čerstvých bylinek, doplnit čerstvou, a pokud trváte na mase nebo jiném živočišném proteinu, není problém si jej na stranu přidat. Tak tedy žádné zdržování, dobrou chuť.

Cizrnu si uvaříme dle návodu (pro HIT tedy namáčet, vařit do měkka, slít vodu a opláchnout). 

Brambory a mrkev očistíme a spolu s brokolicí dáme vařit na 15 minut do vody (nebo podusíme). Poté slijeme vodu a necháme okapat. 

Troubu předehřejeme na 160°C (horkovzduch). Do větší zapékací misky dáme naspod nakrájenou cibulku, posypeme uvařenou cizrnou, povařenou zeleninou. V misce smícháme smetanu s kořením a bylinkami, pomocí naběračky polijeme rovnoměrně směs zeleniny. Zvlášť smícháme ingredience na posypku a rovnoměrně ji rozložíme a dáme zapéct na 40 minut. Podáváme s čerstvou zeleninou. Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Váňová

    zavřít okno