Pažitka
Název:

Zeleninová květáková polévka z žlutého květáku, mandlového mléka, s bobkovým listem, kurkumou a muškátovým oříškem


Zeleninová květáková polévka z žlutého květáku, mandlového mléka, s bobkovým listem, kurkumou a muškátovým oříškem


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřeby
pórek130 g
střední mrkev2 ks
žlutý květák600 g
mandlové mléko Provamel250 - 300 ml
bobkový list1 ks
sůl dle chuti
muškátový oříšek špetka
kurkuma na špičku nože
voda dle potřeby
Postup přípravy:

S čerstvým závozem zeleniny a ovoce dorazil i žlutý květák. Můj strýc se nemohl rozhodnout, kterou barvu mi vybrat, a tak mi přivezl všechny, žlutý, zelený a fialový.

Květák se vyvinul z divoce rostoucí “plané” brukve, jež se vyskytuje zejména ve Středomoří a při pobřežích západní Evropy. Své jméno získal podle atypické hlávky, kterou tvoří nevyvinutá květenství. V současné době se květák a jeho četné odrůdy pěstují po celém světě, k největším producentům patří Francie, Itálie, Belgie a Nizozemsko. Kromě svých chuťových předností a četných možností zpracování je ceněn také pro obsah zdraví prospěšných látek. Konzumace květáku dodává organismu vitaminy A, B, C a E, dále draslík, hořčík, železo, fosfor, zinek či selen. Pozitivně působí na trávicí soustavu a oběhový systém a současně napomáhá k očištění organismu od škodlivých látek. Ve vrcholné sezoně naleznete v Makru v oddělení zeleniny také květáky fialového, oranžového či zeleného zbarvení.

Fialový květák je oblíbený zejména v Itálii a jeho zbarvení se pohybuje od načervenalé až po tmavě fialovou. Zelený květák má světle zelenou barvu, je aromatičtější než bílý květák a obsahuje více živin. Francouzskou specialitou jsou dekorativní a poměrně nákladné mini květáky, jež se uplatňují zejména ve vyšší gastronomii. 
Více jsem o barevném květáku nedohledala. Zatím jsem otestovala žlutý a žádný extra rozdíl nepociťuji. Řekla bych, že je příjemně nasládlý, do této polévky se mi skvěle hodil.

Na Ghí orestujeme očištěný, pokrájený pórek, přidáme očištěnou pokrájenou mrkev, na růžičky rozebraný květák, prohřejeme a zalijeme mandlovým mlékem. Do polévky přidáme bobkový list, osolíme. Dle potřeby a požadované konzistence doléváme vodu, případně mandlové mléko. Když je zelenina měkká, vyjmeme bobkový list, rozmixujeme zeleninu dohladka, přidáme na špičku nože kurkumy, dosolíme dle chuti, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku. 
Do polévky můžeme přidat společně s bobkovým listem i kmín, ale na ten jsem dnes chuť neměla, chtěla jsem nechat vyniknout trošku jiné chutě. Úžasné na polévkách je to, že s drobnou změnou si můžeme vychutnat pokaždé jinou polévku.

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno