Ingredience: | |
mrkev | 2 ks |
celer | 1/2 ks |
mražený hrášek | 1 hrnek |
máslo | 2 lžíce |
nudle | dle potřeby |
vývar | 1,5 l |
sekaná petrželka nebo libeček | dle chuti |
sůl | dle chuti |
muškátový květ | dle chuti |
kurkuma | špetka |
pepř | dle chuti |
Je podzim, venku je už zima a není nic lepšího, než horká zeleninová polévka, která krásně zahřeje.
Očištěnou zeleninu omyjeme a pokrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo a zeleninu, osolíme a za stálého míchání restujeme ještě asi dvě minuty. Zalijeme vývarem z kuřecích drobů. Vaříme, dokud není zelenina měkká. Nakonec vmícháme ještě zmražený hrášek. Vmícháme uvařené domácí nudle a ještě krátce povaříme. Polévku dochutíme špetkou soli, kořením a pepřem podle chuti. Ozdobíme libečkem nebo nasekanou petrželkou.
Kdo chce mít polévku hustší, může polovinu vývaru s polovinou zeleniny rozmixovat a druhou část vývaru se zeleninou nalít zpět.