Pažitka
Název:

Zeleninová polévka s parmazánovými krutony


Zeleninová polévka s parmazánovými krutony


Ingredience:
Ingredience:
bílá část pórku1 ks
cukea1 ks
mrkev1 ks
máslo vrchovatá lžíce
muškátový oříšek špetka
sůl dle chuti
pepř dle chuti
koriandr dle chuti
tymián2 snítky
olivový olej dle potřeby
toustový chléb2 ks
strouhaný parmazán2 lžíce
Postup přípravy:

Podobné recepty u nás vznikají, když se potřebuji zbavit zásob lednice nebo potřebuji rychle uvařit oběd, abychom mohli s dcerou ven. 

Nejprve si zeleninu nakrájíme na menší kousky, které následně orestujeme na másle. Jakmile zelenina nepatrně změkne, zalijeme horkou vodou, tak aby byla ponořena. Vody nedáváme zbytečně moc, aby polévka nebyla příliš tekutá a získala sílu chuť zeleniny. Do polévky přidáme bylinky. Zeleninu necháme povařit do změknutí a dochutíme ji za pomoci soli, pepře, trošky muškátového oříšku a koriandru. Ten jsem použila sušený, ale určitě by byl skvělý i čerství na konečné dozdobení. 
Během toho, co se bude polévka vařit, si připravíme krutony. Toustový chléb můžeme jednoduše nakrájet na větší čtverečky nebo můžeme použít nějaké pěkné vykrajovátko. Krutony posypeme parmazánem a dáme pod gril do vyhřáté trouby. Krutony pečeme do zlatova. 
Nyní nám už nezbývá nic, než rozmixovat tyčovým mixérem zeleninu, čímž nám vznikne hustý krém a můžeme servírovat. Na talíři polévku zakápneme olivovým olejem a posypeme nasekanými bylinkami. Já použila tymián, ale fantazii se meze nekladou.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Veronika Davidová

    zavřít okno