Pažitka
Název:

Zeleninová polévka s quinoou a čerstvou pažitkou


Zeleninová polévka s quinoou a čerstvou pažitkou


Ingredience:
Ingredience:
kapusta1/2 hlávky
petržel2 ks
mrkev2 ks
quinoa1/2 šálku
ghí/olivový olej dle potřeby
čerstvý tymián snítka
čerstvá posekaná pažitka2 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
drcený kmín1/2 lžičky
zeleninový vývar nebo vodacca 1 l
Postup přípravy:

Já prostě polévky miluju a nemohla bych bez nich fungovat! Jak jste na tom vy??
Polévky jsou navíc skvělým způsobem, jak zkonzumovat zase o nějaký ten kousek zeleniny navíc. Pro mnoho lidí je problém zařadit do jídelníčku zeleninu v syrové podobě, a právě zde jsou zeleninové polévky skvělou alternativou. Pokud je navíc doplníte o potravinu bohatou na bílkoviny, získáte vydatné jídlo plné živin, které skvěle poslouží například jako lehká večeře.

Mrkev s petrželí oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Kapustu důkladně opláchneme a pokrájíme jí na menší kousky, tak aby se snadno nabírali na lžíci. V hrnci si necháme rozehřát ghí nebo olivový olej a necháme na něm několik minut restovat kořenovou zeleninu. Ve chvíli, kdy se zelenina krásně rozvoní a začne lehce hnědnout, přidáme kapustu a ještě chvíli společně restujeme.
Takto připravený základ zalijeme vroucí vodou nebo zeleninovým vývarem, přisypeme propláchnutou quinou, kmín a tymián. Můžeme lehce osolit a opepřit, ale finální dochucení provedeme až na úplném konci. Polévku přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud není quinoa hotová, bude to trvat cca 15 – 20 minut.
V momentě, kdy je quinoa i zelenina uvařená, máme téměř hotovo. Pokud máte rádi polévky raději hustější, je skvělé část rozmixovat. Stačí jen několik sekund promixovat polévku ponorným mixérem. Zachováte v ní celé kousky zeleniny, a přesto bude polévka krásně hustá.
Nakonec už jen polévku dochutíme čerstvou pažitkou, případně můžeme dosolit a dopepřit.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno