Pažitka
Název:

Zeleninová polévka s rajčaty, špenátem a jasmínovou rýží


Zeleninová polévka s rajčaty, špenátem a jasmínovou rýží


Ingredience:
Ingredience:
středně velké mrkve3 ks
celer3 řapíky
drcená rajčata1 plechovka
baby špenát3 - 4 hrsti
střední cibule1 ks
česnek1 stroužek
koření Itálie2 lžičky
tymián1/2 lžičky
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
jasmínová rýže3/4 hrnku
olej dle potřeby
vývar800 ml
třtinový cukr (nemusí být)1 - 2 lžičky
Postup přípravy:

Toto jídlo je možné brát jako velmi vydatnou polévku nebo i jako omáčku. Výsledná konzistence bude tedy na vašem rozhodnutí. Jedná se o další v řadě hustých polévek, které jsou u nás tak oblíbené. Přiznám se, že tuto podobu mám moc ráda a spadá do kategorie rychlého a efektivního vaření. Tato zeleninová polévka bude zcela variabilní podle zeleniny, kterou doma zrovna budete mít, ale rajčata a baby špenát jsou její podmínkou.

Nejprve si očistíme zeleninu a nakrájíme (cibuli najemno, mrkev na kolečka a řapíkatý celer na menší kousky). V hrnci si rozpálíme olej, na kterém si zesklovatíme cibulku, pak přidáme česnek (celý stroužek) a mrkev s řapíkatým celerem, přidáme koření (Itálie, tymián) a zeleninu opečeme. Přidáme drcená rajčata a vše promícháme. Pokud jsou rajčata kyselá (záleží na značce, kterou použijete), tak přidáme 1 - 2 lžičky cukru, pokud není třeba, tak nepřidáváme. 

Zeleninu zalijeme vývarem a přidáme jasmínovou rýži. Osolíme a opepříme. Vše promícháme a na středním plameni vaříme cca 10 - 15 minut, tedy do změknutí zeleniny a uvaření rýže. Těsně před koncem vařen přidáme opraný a okapaný baby špenát a vše promícháme. Pokud je třeba, tak na závěr dochutíme solí a pepřem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno