Pažitka
Název:

Zeleninová polévka s vývarem z chřestu


Zeleninová polévka s vývarem z chřestu


Ingredience:
Ingredience:
řapíkatý celer135 g
mrkev150 g
květák200 g
batát120 g
vývar ze zeleného chřestu1 l
České Ghíčko dle potřeby
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Vylít vývar z chřestu by byl hřích, a tudíž jsem jej použila jako základ zeleninové polévky.

Konzumace chřestu má velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Chřest je nízkokalorický (80 kJ / 100 g), ale přesto bohatý na vitamíny a minerály. Chřest je významným zdrojem vitamínu E, A, C, kyseliny listové a vlákniny. Z minerálních látek jsou nejvíce zastoupeny draslík, fosfor, vápník, železo a mangan. Chřest má příznivý vliv na funkci ledvin a močových cest. Příznivě působí také na trávení díky vysokému obsahu vlákniny. Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu a vysokého krevního tlaku. Chřest není vhodný pro lidi trpící dnou díky vyššímu obsahu purinů, které zvyšují hladinu kyseliny močové.

Na Ghí orestujeme pokrájenou mrkev, řapíkatý celer, batát a růžičky rozebraného květáku, zalijeme vývarem z chřestu, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká rozmixujeme do hladka.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno