Pažitka
Název:

Zeleninová polévka se slávkami


Zeleninová polévka se slávkami


Ingredience:
Ingredience:
čerstvé nevyloupané slávky1 kg
větší cibule1 ks
česnek3 stroužky
cuketa1 ks
žlutá paprika1 ks
velká rajčta4 ks
kvalitní rajčatové pyré1 lžíce
suché bílé víno2 dcl
olivový olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř špetka
zelená petrželka dle chuti
drobné těstoviny (např. tarhoňa) hrst
Postup přípravy:

Kdysi jsem někde četla, že mušle se mají jíst pouze v měsících, které končí v anglickém názvu na písmenko R. No a protože tu máme ten september a navíc jsme byli u moře, byly čerstvé slávky prakticky povinností v našem jídelníčku. 
Pozitivum slávek je i jejich relativně nízká cena a dobrá dostupnost a proto si je můžete dopřát i v klidu domova.

Pokud máte kousek rybího filé, můžete přidat do polévky i rybu. Kdo má rád pikantní, tak přidá chilli. Polévku naopak můžete zjemnit lžící kysané smetany.

Pokud nekoupíte slávky již očištěné, tak je nejdříve očistěte pod tekoucí vodou a odstraňte ty, které jsou již otevřené.

Česnek a cibuli nakrájejte na drobné kostičky a rozdělte na dvě poloviny. Zbytek zeleniny omyjte, ale neloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. 

V hrnci několik lžic olivového oleje a na něm orestujte polovinu česneku a cibule. Na cibuli nasypte slávky a promíchejte. Slávky se začnou postupně otevírat a pouštět vodu. Přilijte bílé víno a lžíci rajčatového pyré a vařte cca 10 min. 

V druhém hlubším hrnci opět orestujte zbytek cibule a česneku na olivovém oleji a přidejte nakrájenou zeleninu. Vše zalijte vodou, lehce osolte a opepřete a přiveďte k varu. Do vařící se zeleniny nasypte suché těstoviny. Vše vařte doměkka. 

Uvařené slávky vyloupejte. Ty které se varem neotevřely vyhoďte. Část slávek nechte v polovině mušlí na ozdobu. Vyloupané slávky i s vývarem přilijte dopolévky a vše dle chuti dosolte či dopepřete. 

Podávejte s bílým chlebem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno