Pažitka
Název:

Zeleninová polévka z pečené červené řepy


Zeleninová polévka z pečené červené řepy


Ingredience:
Ingredience:
střední červená řepa2 ks
střední mrkev2 ks
střední brambora2 ks
cibule1 ks
jablko1 ks
celozrnný toastový chléb dle potřeby
olej nebo máslo trochu
tymián dle chuti
libeček dle chuti
uzená mletá paprika špetka
sůl dle chuti
pepř špetka
smetana na zjemnění
Postup přípravy:

V tomto mrazivém počasí to chtělo něco, co zahřeje už od pohledu a proto vznikla tato zeleninová polévka. Pochutnali jsme si na ní celá rodina a vy si, doufám, pochutnáte taky.

Červenou řepu zabalíme do alobalu a pečeme v troubě hodinu na 200°C, mezitím si očistíme ostatní zeleninu a nakrájíme na kostičky. Na troše másla opečeme cibulku dozlatova a přidáme i ostatní zeleninu, kterou mírně orestujeme. Upečenou a lehce zchladlou řepu také nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme nahrubo a přidáme k ostatní zelenině. Přidáme lžičku tymiánu a lžičku libečku a posypeme uzenou mletou paprikou. Chvíli společně restujeme a pak zalijeme 1 litrem vody. Vaříme do změknutí zeleniny a poté rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí, pepřem a zjemníme podle chuti smetanou ke šlehání nebo zakysanou smetanou. Podáváme s opečeným toastíkem nebo s krutony.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno