Pažitka
Název:

Zeleninové pomazánky


Zeleninové pomazánky


Ingredience:
Sametová hrášková pomazánka:
mražený hrášek - nechte při pokojové teplotě rozmrznout200 g
větší zralé avokádo1 ks
ricotta100 g
sýr Skyr100 g
lístky máty hrst
česnek1 stroužek
sůl dle chuti
pepř dle chuti
chilli dle chuti
citronová šťáva dle chuti
Pikantní pomazánka z červené řepy:
vařená červená řepa200 g
vlašské ořechy hrst
strouhaný křen - čerstvý nebo sterilovný1 - 2 lžičky
ricotta100 g
sýr Skyr100 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Tapenáda z černých oliv:
černé olivy bez pecky200 g
ančovičky4 filátka
kapary1 vrchovatá lžíce
olivový olej1 lžíce
česnek2 stroužky
citronová šťáva dle chuti
sýr Skyr, Lučina nebo ricotta (nemusí být)100 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Flákám to, já vím a moc se vám za to omlouvám. Co se ale dá dělat, asi si na mě budete muset počkat až do důchodu, to budu mít n to vaření a hlavně focení zase trochu víc času. 

Dnes vám ale hodím jednu rychlovku. Tato super barevná pastva pro oči nezabere víc jak 20 minut. A protože řada z nás bojuje s povánočními kily navíc, nebo jsme se prostě jenom rozhodli držet půst, tak mi dovolte nabídnout vám 3 recepty. Nezlobte se, že jsou jen tak od oka, ale zrovna u těchto dobrot nezáleží, jestli tam bude o olivu, či kuličku hrachu víc nebo míň.

Postup u všech pomazánek je totožný. Prostě všechny suroviny dejte do mixéru a vymixujte do konzistence, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud nemáte mixér, můžete na hráškovou využít třeba mačkadlo na bramborovou kaši a řepu, nebo olivy zase nastrouhat na struhadle. Hrášková a řepná u nás boduje v co nejhladší konzistenci. Naopak olivová nám chutná, když je cítit struktura oliv. Všechny pomazánky můžete mazat na pečivo, použít jako náplň do tortill, nebo klidně servírovat v misce jako dip.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno