Pažitka
Název:

Zeleninové špagety s avokádovou omáčkou

raw, vegan


Zeleninové špagety s avokádovou omáčkou


Ingredience:
Ingredience:
okurka1 ks
velká mrkev2 ks
zralé avokádo1 ks
citron dle chuti
sezamový olej2 lžíce
čerstvá bazalka hrst
sůl dle chuti
pepř dle chuti
slunečnicová semínka3 lžíce
Postup přípravy:

Tak dlouho jsem si ho přála, tak dlouho jsem po něm pokukovala a mluvila o něm, až mě jednoho dne čekal doma. Spiralizér jsem toužila vyzkoušet od té doby, co jsem se rozhodla začít jíst zdravěji a o zdravou stravu se začala trošku zajímat. Fascinovalo mě, jak z něčeho tak "obyčejného" jako je cuketa nebo okurka můžu připravit špagety Já vím, že klasické těstoviny vám to nenahradí, ale jako zpestření stravy je to úžasný pomocník. Ne nadarmo se říká, že jíme očima a naši mysl lze velmi snadno ošálit. Mnohdy ani nepotřebujeme tu vrchovatou mísu bílé mouky, ale jen máme potřebu něco si namotat na vidličku.

Obdivuju všechny, kteří se rozhodnout jíst pouze raw stravu. Nechci se tu pouštět do diskuzí, zda je zdravá nebo ne, každý jsme individuální a každému z nás vyhovuje jiná forma stravování, a to je naprosto v pořádku. Zastávám ten názor, že v našich podmínkách není vitariánství tolik přirozené a snadno udržitelné. Ačkoli v létě jim hodně syrové zeleniny a ovoce, nedovedu si představit, že bych i nedala alespoň jedno teplé jídlo denně. Zdravá strava je ale především o harmonii a vnitřním uspokojení. Když je venku deštivo, dám si talíř horké polévky, pokud je ale horký den, neznám nic lepšího, než talíř zeleninových nudlí s avokádovou omáčkou. Avokádo doplní jídlo o zdravé tuky a příjemně vás tak zasytí a dodá tělu potřebné živiny. 

Nejraději mám špagety posypané praženými semínky.

Mrkev oloupeme, omyjeme a odkrojíme konce. Stejně tak zbavíme konců i okurku. Na spiralizéru vytvoříme ze zeleniny špagety a prozatím je přendáme do mísy.

Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a vydlabeme. Společně s citronovou šťávou, čerstvou bazalkou, solí a pepřem rozmixujeme na hladkou omáčku.

Omáčku nalijeme na špagety, zakápneme sezamovým olejem a vše promícháme. Podáváme s lístky čerstvé bazalky a opraženými slunečnicovými semínky.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno