Pažitka
Název:

Zeleninovo-masové kouličky pečené v rajčatové šťávě s bazalkou a kapiemi


Zeleninovo-masové kouličky pečené v rajčatové šťávě s bazalkou a kapiemi


Ingredience:
Ingredience:
mleté maso (vepřové a hovězí)400 g
červená cibule + jarní cibulka1 ks
mrkev2 - 3 ks
řapíkatý celer dle chuti
pórek1/2 ks
petrželka dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
česnek2 stroužky
bazalka, oregano, tymián dle chuti
tmavý toustový chléb z předešlého dne na zahuštění
Rajčatová šťáva s kapiemi:
sekaná sterilovaná rajčata400 g
bazalka dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
naložená krájená kapie2 lžíce
cherry rajčátka2 - 4 ks
skořice špetička
Příloha:
italské těstoviny dle chuti
Postup přípravy:

Dnes jsem zrovna myslela na to, jak vlastně vzniká u nás někdy recept, aniž bych o něm večer přemýšlela. Dumala jsem dopoledne, co a jak uvařit, aby to nebyla zase jen sekaná nebo zase jen karbanátky. Takže jsem si vyndala zeleninu "CDD", koření a tvořila jsem. Ještě mě napadla šťáva z rajčat pod maso se špetičkou skořice, kapií a bazalkou. Vznikla tak výborná chuť sosu a maso se zeleninou pěkně všechny chutě propojilo. Takže jsem vlastně opravdu dnes jen čarovala a čekala, až dojde manžel a ochutná. Manžel se ptal, jak jsem to udělala, a přidával si, takže mu jistě chutnalo. Přílohou byly naše oblíbené těstoviny - " Di semola „Matriciani“ Trafilati Al Bronzo", které si manžel na dovolené vybral. Jinak i špagety a další jiné těstoviny budou výbornou přílohou.

Očištěnou a pokrájenou zeleninu (mrkev, řapíkatý celer, jarní cibulka, červená cibule, pórek a stroužky česneku) vložíme do sekáčku. Nasekáme (nameleme) nadrobno. Přidáme petrželku a nasekanou zeleninu smícháme s mletým masem. Osolíme, opepříme, okořeníme, můžeme přidat špetku chilli papričky a zahustíme toustovým chlebem. Mokrou rukou vytvoříme kuličky. Do pečící nádoby (pekáčku) nalijeme sekaná sterilovaná rajčata, přidáme pokrájené naložené kapie a ochutíme bazalkou, špetičkou skořice, solí a pepřem. Můžeme vložit i pokrájená čerstvá cherry rajčátka. Na směs rajčat a kapie vložíme masovo-zeleninové kuličky. Pečeme v rozehřáté troubě cca 25 - 30 minut. Podáváme s oblíbenými těstovinami.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno