Pažitka
Název:

Zeleninový salát s bulgurem


Zeleninový salát s bulgurem


Ingredience:
Ingredience:
rukola hrst
červená paprika1 ks
vařený bulgur1/2 hrníčku
nakládaná rajčata dle chuti
plátky avokáda
vejce1 ks
Zálivka:
olivový olej dle potřeby
citronová šťáva dle chuti
hořčice dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
med dle chuti
Postup přípravy:

Bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů. Pokud se snažíte stravovat co nejvíc celozrnně, potom je bulgur určitě správná volba zdravého životního stylu.

Sama jsem jej objevila docela nedávno a zařadila jsem ho ve skříni k už poměrně zabydlenému kuskusu a rozkoukávájící se quinoe. Bulgur se dá využít stejně tak jako rýže a jiné obilné potraviny jako příloha k pokrmu, ale dost dobře doplní i salát, a vytvoří vám tak vydatný oběd nebo větší večeři. Tak ho zkuste a dejte mi vědět, jak vám chutnal.. Já jsem z tohoto salátku byla nadšená, protože po většinu roku (kromě léta) mám mnohem radši teplé saláty, než studené, a tak ho určitě zařazuji do svého repertoáru.

Do salátu jsem přidala ovoce a zeleninu, co byla zrovna doma k dispozici. Určitě není problém, když ji obměníte za to, co máte rádi.

Ztracené vejce, které přijde jako třešnička na dort nahoru na salát, je docela obtížná disciplína, a i když jej už docela zvládám, jsou dny, kdy se mi prostě nepovede. Základ je rozehřát vodu tak, aby byla těsně pod varem. Poté se udělá do vody vařečkou vír, do kterého se následně vyklepne vejce a tne se pod bodem varu 4 minuty. Tady máte ukázku toho, jak to nemá vypadat. Na vejce jsem zapomněla a táhla jsem ho moc dlouho, asi 6 minut, a tak už žloutek nebyl tekutý, jak by to u ztraceného vejce mělo být.

Do salátu jsem použila klasickou salátovou zálivku, kterou dávám skoro do všech salátů - olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Pokud máte rádi sladší, přislaďte ještě medem.

Zeleninu a ovoce očisti a nakrájej. Bulgur uvař podle návodu (mělo by mu stačit 15 minut), vše společně promíchej, ještě dokud je bulgur teplý, můžeš samozřejmě i nechat vychladit. Poté přidej zálivku a ztracené vejce.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Šárka Orságová

    zavřít okno