Pažitka
Název:

Zeleninový salát s listy Mizuna, rajčaty se zálivkou ze zakysané smetany


Zeleninový salát s listy Mizuna, rajčaty se zálivkou ze zakysané smetany


Ingredience:
Ingredience:
keříkový rajčata6 ks
salátová okurka1/4 ks
listy Mizuna Verde2 - 3 hrsti
listy řepy "Býčí krev" - Fino hrst
hlávkový salát pár listů
olivový olej dle potřeby
sůl dle chuti
Zálivka:
zakysaná smetana4 - 5 lžic
pepř čtyř barev dle chuti
limetka dle chuti
himalájská sůl dle chuti
čerstvá bazalka dle chuti
Bio javorový sirup Grade A, bio-nebio dle chuti
Postup přípravy:

Mizuna je asijská listová zelenina, která se konzumuje čerstvá v podobě salátu nebo zeleninové oblohy, nebo tepelně upravená v omáčkách nebo dušená jako příloha. Snadno si ji vypěstujeme na zahrádce, kde postupně podle potřeby sklízíme jednotlivé listy, případně i celé růžice. Muzina po sklizni znovu obráží, a tak nám zajišťuje cenné vitamíny celou sezonu. Na podzim můžeme celé trsy vyrýt, zasadit do květináčů a rychlit podobně jako třeba pažitku. Mizuna je velmi vhodná pro diabetiky i redukční diety, neboť obsahuje nepatrně cukru.
Mizuna je bohatá na provitamin A (karotenoidy), vitaminy skupiny B, C, také vitamin E. Z minerálních látek je bohatě zastoupen draslík, vápník, hořčík. Obsahuje i pro trávení potřebnou vlákninu a má minimum cukrů.

Rozkrájíme si omytá rajčata, salátovou okurku, dáme do mísy, přidáme hlávkový salát, listy řepy a Mizuna listy, zakapeme olivovým olejem, lehce osolíme a promícháme. 
Připravíme si zálivku. Do zakysané smetany přidáme koření dle chuti - sůl, pepř, bazalku, přidáme šťávu z limetky a přisladíme javorovým sirupem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno