Pažitka
Název:

Zeleninový štrúdl

vegetariánský recept


Zeleninový štrúdl


Ingredience:
Těsto:
hladká pšeničná mouka250 g
celozrnná jemně mletá pšeničná mouka250 g
voda300 ml
olej10 lžic
kvasnice30 g
cukr1 lžíce
sůl špetka
Náplň:
kořenová zelenin (celer, mrkev, petržel, pastiňák...) dle potřeby
listová zelenina (mangold, špenát...) dle potřeby
brambory dle potřeby
brokolice dle potřeby
cibule1 ks
kari koření špetka
olej2 lžíce
sůl špetka
Postup přípravy:

Štrúdl můžete naplnit jakoukoliv zeleninou dle svých chutí....

V teple necháme vzejít kvásek z vlažné vody, kvasnic a cukru. Do mísy dáme mouku, sůl, kvásek a olej a pomocí rukou vytvoříme tužší těsto, jež následně necháme pod utěrkou nakynout. Nastrouháme a jemně nakrájíme zeleninu na náplň. Na oleji lehce osmažíme cibulku, pak přidáme tužší zeleninu a restujeme. Potom přidáme malé množství vody, listovou zeleninu, opatrně sůl a koření a vše krátce dusíme, až se voda odpaří. Z těsta vytvoříme dva bochánky, které na pomoučené podložce rozválíme na pláty a na ně rozprostřeme zchladlý zeleninový polotovar. Srolujeme, dáme na plech vyložený pečícím papíren nebo potřený olejem. Pečeme na 180 - 200 stupňů.

Tip: Na náplň můžeme využít sezonní zeleninu. Pikantní charakter docílíme přidáním česneku a čili.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lenka Adlerová

    zavřít okno