

| Těsto: | |
| hladká pšeničná mouka | 250 g |
| celozrnná jemně mletá pšeničná mouka | 250 g |
| voda | 300 ml |
| olej | 10 lžic |
| kvasnice | 30 g |
| cukr | 1 lžíce |
| sůl | špetka |
| Náplň: | |
| kořenová zelenin (celer, mrkev, petržel, pastiňák...) | dle potřeby |
| listová zelenina (mangold, špenát...) | dle potřeby |
| brambory | dle potřeby |
| brokolice | dle potřeby |
| cibule | 1 ks |
| kari koření | špetka |
| olej | 2 lžíce |
| sůl | špetka |
Štrúdl můžete naplnit jakoukoliv zeleninou dle svých chutí....
V teple necháme vzejít kvásek z vlažné vody, kvasnic a cukru. Do mísy dáme mouku, sůl, kvásek a olej a pomocí rukou vytvoříme tužší těsto, jež následně necháme pod utěrkou nakynout. Nastrouháme a jemně nakrájíme zeleninu na náplň. Na oleji lehce osmažíme cibulku, pak přidáme tužší zeleninu a restujeme. Potom přidáme malé množství vody, listovou zeleninu, opatrně sůl a koření a vše krátce dusíme, až se voda odpaří. Z těsta vytvoříme dva bochánky, které na pomoučené podložce rozválíme na pláty a na ně rozprostřeme zchladlý zeleninový polotovar. Srolujeme, dáme na plech vyložený pečícím papíren nebo potřený olejem. Pečeme na 180 - 200 stupňů.
Tip: Na náplň můžeme využít sezonní zeleninu. Pikantní charakter docílíme přidáním česneku a čili.
Podrobné info: