

| Ingredience: | |
| zelí (kysané, nebo sterilované) | dle potřeby |
| sádlo | 3 lžíce |
| velká cibule | 1 ks |
| klobása (nebo uzené maso) | 1 ks |
| sladká mletá paprika | dle chuti |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| mletý kmín | dle chuti |
| nové koření | 3 - 5 kuliček |
| bobkový list | 1 - 2 ks |
| česnek | 1 stroužek |
| hladká mouka | 2 - 3 lžíce |
To je zima, to je mráz...u nás teploměr ukazoval ráno -16°C, tak co se dnes zahřát teplou polévkou? Zelňačku miluji i jako samostatný chod, jen tak s chlebíkem. A jak to máte vy?
Na sádle zpěníme na jemno pokrájenou cibulku a přidáme pokrájenou klobásu (nebo uzené maso), lehce orestujeme a zaprášíme sladkou paprikou. Pak přidáme sůl, pepř, mletý kmín, bobkový list, pár kuliček nového koření (vkládám do čajového vajíčka včetně bobkového listu), přidáme zelí, česnek a podlijeme vodou (vývarem z uzeného masa). Necháme provařit a nakonec jen zahustíme jíškou, kterou si připravíme zvlášť a to tak, že rozpustíme sádlo a přidáme hladkou mouku. Někdo přidává brambory do zelňačky, ale u nás to nefrčí...
Podrobné info: