Pažitka
Název:

Zelňačka


Zelňačka


Ingredience:
Ingredience:
zelí (kysané, nebo sterilované) dle potřeby
sádlo3 lžíce
velká cibule1 ks
klobása (nebo uzené maso)1 ks
sladká mletá paprika dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
mletý kmín dle chuti
nové koření3 - 5 kuliček
bobkový list1 - 2 ks
česnek1 stroužek
hladká mouka2 - 3 lžíce
Postup přípravy:

To je zima, to je mráz...u nás teploměr ukazoval ráno -16°C, tak co se dnes zahřát teplou polévkou? Zelňačku miluji i jako samostatný chod, jen tak s chlebíkem. A jak to máte vy? 

Na sádle zpěníme na jemno pokrájenou cibulku a přidáme pokrájenou klobásu (nebo uzené maso), lehce orestujeme a zaprášíme sladkou paprikou. Pak přidáme sůl, pepř, mletý kmín, bobkový list, pár kuliček nového koření (vkládám do čajového vajíčka včetně bobkového listu), přidáme zelí, česnek a podlijeme vodou (vývarem z uzeného masa). Necháme provařit a nakonec jen zahustíme jíškou, kterou si připravíme zvlášť a to tak, že rozpustíme sádlo a přidáme hladkou mouku. Někdo přidává brambory do zelňačky, ale u nás to nefrčí... 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno