

| Ingredience: | |
| brambory | 3 ks |
| cibule | 1 ks |
| sladká paprika (pálivá) | 1 lžíce |
| kysané zelí | 500 g |
| kmín | dle chuti |
| česnek | 2 stroužky |
| drcené ovesné vločky | 4 lžíce |
| mrkev | 1 ks |
| vývar i s masem | 1 - 1,5 l |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| majoránka | dle chuti |
| olej | dle potřeby |
| opečená klobása | dle chuti |
| K servírování: | |
| kysaná smetana | dle chuti |
| nasekané bylinky | dle chuti |
Zelňačka... Co dodat, každý ji vaří jinak a přeci ji každý miluje. Moje verze je takováto...
Cibulku oloupete a nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte asi tři lžíce oleje a cibulku pozvolna opékejte dohněda. Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na kostky. Když je cibulka hezky opečená, přidejte vločky a mrkev a chvíli opékejte. Zasypte paprikou, promíchejte a nechte pár vteřin opékat. Zalijte vývarem. Přidejte brambory, kmín, sůl a pepř. Můžete přihodit i jeden dva bobkové listy a nové koření. Přiklopte a vařte, dokud nejsou brambory měkké. Zelí rozdělte na půl. Půlku propláchněte vodou a durhou polovinu nechte kyselou. Zelí pokrájejte. Přidejte do polévky a nechte povařit pět minut. Prolisujte česnek a ochuťte majoránkou. Servírujte se zakysanou smetanou, bylinkami a chlebem.
Podrobné info: