

| Ingredience: | |
| kysané zelí | 400 g | 
| uzená kotleta nebo kýta | 300 g | 
| cibule | 2 ks | 
| velká brambora nebo 6 menších | 2 ks | 
| sádlo | 2 lžíce | 
| zakysaná smetana | 1 větší kelímek | 
| mořská sůl | špetka | 
| drcený kmín | špetka | 
| červená mletá paprika | špetka | 
| nové koření | 4 kuličky | 
| černý pepř | 5 kuliček | 
| bobkový list | 2 ks | 
| voda | 3 l | 
Receptů na tuto polévku je nespočet. Každý ji dělá trochu jinak a každý si myslí, že ta jeho zelňačka je ta nejlepší.
Já mám zelňačku nejraději hustou, avšak nezahušťovanou, s kvalitním uzeným masem a zakysanou smetanou.
Nakrájejte cibuli na drobné kostičky a uzené maso na trochu větší kostky. Ve velkém hrnci rozpusťte sádlo a na něm orestujte cibuli. Až bude cibule orestovaná, přidejte maso a přisypte trochu kmínu a stále restujte. Poté přidejte kysané zelí (to z Lidlu se nemusí proplachovat, ale kysané zelí ze sáčku raději propláchněte) a přilijte vodu. Přidejte nové koření, pepř a bobkový list. Osolte a přidejte 3 polévkové lžíce mleté papriky. Ztlumte plamen a vařte hodinu. Po hodině vaření polévky, oškrábejte brambory a nakrájejte je na menší kostky. Dejte je do jiného hrnce s osolenou vodou a vařte je do změknutí. Poté je přidejte do uvařené polévky. Podle chuti dosolte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.
Podrobné info: