Pažitka
Název:

Zelňačka


Zelňačka


Ingredience:
Ingredience:
kysané zelí400 g
uzená kotleta nebo kýta300 g
cibule2 ks
velká brambora nebo 6 menších2 ks
sádlo2 lžíce
zakysaná smetana1 větší kelímek
mořská sůl špetka
drcený kmín špetka
červená mletá paprika špetka
nové koření4 kuličky
černý pepř5 kuliček
bobkový list2 ks
voda3 l
Postup přípravy:

Receptů na tuto polévku je nespočet. Každý ji dělá trochu jinak a každý si myslí, že ta jeho zelňačka je ta nejlepší.

Já mám zelňačku nejraději hustou, avšak nezahušťovanou, s kvalitním uzeným masem a zakysanou smetanou.

Nakrájejte cibuli na drobné kostičky a uzené maso na trochu větší kostky. Ve velkém hrnci rozpusťte sádlo a na něm orestujte cibuli. Až bude cibule orestovaná, přidejte maso a přisypte trochu kmínu a stále restujte. Poté přidejte kysané zelí (to z Lidlu se nemusí proplachovat, ale kysané zelí ze sáčku raději propláchněte) a přilijte vodu. Přidejte nové koření, pepř a bobkový list. Osolte a přidejte 3 polévkové lžíce mleté papriky. Ztlumte plamen a vařte hodinu. Po hodině vaření polévky, oškrábejte brambory a nakrájejte je na menší kostky. Dejte je do jiného hrnce s osolenou vodou a vařte je do změknutí. Poté je přidejte do uvařené polévky. Podle chuti dosolte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno