

| Ingredience: | |
| kysané zelí | 1/2 kg | 
| klobása | 2 ks | 
| velká cibule | 1 ks | 
| sladká paprika | 1 - 2 lžíce | 
| bobkový list | 2 ks | 
| nové koření | 5 kuliček | 
| drcený kmín | 1/2 lžičky | 
| čerstvě mletý pepř | dle chuti | 
| hladká mouka | 3 lžíce | 
| olej nebo sádlo | dle potřeby | 
| masový vývar | 1,5 l | 
| sůl | dle chuti | 
Polévka je grunt a zelí plné vitamínů, to je jistá věc. A ještě když je zelíčko domácí, není nic lepšího než pořádná zelňačka. Někdy ji vařívám s brambory, někdy jenom s klobásou a nejlepší je s uzeným vývarem a masem.
Zelí slijeme (zdravou šťávu uchováme nebo vypijeme hned), můžeme ho propláchnout, pokud je hodně kyselé. Vložíme do hrnce s bobkovými listy, kmínem a novým kořením a zalijeme vývarem. Vaříme skoro doměkka.
Mezitím na pánvi s olejem nebo sádlem orestujeme cibuli a nakrájenou klobásu, zasypeme moukou a upražíme řidší jíšku. Nakonec vsypeme papriku, promícháme a odstavíme. Necháme směs zchladnout. Tuto směs vmícháme do zelí, dochutíme solí a pepřem a provaříme ještě alespoň 15 minut.
Ještě dodatek...pokud chcete uvařit zelňačku s brambory vždy je vařte zvlášť, nikoliv se zelím. V kysaném zelí brambory nikdy nezměknou.
Podrobné info: