Pažitka
Název:

Zelňačka s klobásou


Zelňačka s klobásou


Ingredience:
Ingredience:
kysané zelí1/2 kg
klobása2 ks
velká cibule1 ks
sladká paprika1 - 2 lžíce
bobkový list2 ks
nové koření5 kuliček
drcený kmín1/2 lžičky
čerstvě mletý pepř dle chuti
hladká mouka3 lžíce
olej nebo sádlo dle potřeby
masový vývar1,5 l
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Polévka je grunt a zelí plné vitamínů, to je jistá věc. A ještě když je zelíčko domácí, není nic lepšího než pořádná zelňačka. Někdy ji vařívám s brambory, někdy jenom s klobásou a nejlepší je s uzeným vývarem a masem. 

Zelí slijeme (zdravou šťávu uchováme nebo vypijeme hned), můžeme ho propláchnout, pokud je hodně kyselé. Vložíme do hrnce s bobkovými listy, kmínem a novým kořením a zalijeme vývarem. Vaříme skoro doměkka.

Mezitím na pánvi s olejem nebo sádlem orestujeme cibuli a nakrájenou klobásu, zasypeme moukou a upražíme řidší jíšku. Nakonec vsypeme papriku, promícháme a odstavíme. Necháme směs zchladnout. Tuto směs vmícháme do zelí, dochutíme solí a pepřem a provaříme ještě alespoň 15 minut.

Ještě dodatek...pokud chcete uvařit zelňačku s brambory vždy je vařte zvlášť, nikoliv se zelím. V kysaném zelí brambory nikdy nezměknou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno