Pažitka
Název:

Zelńačka z jednoho hrnce


Zelńačka z jednoho hrnce


Ingredience:
Ingredience:
sádlo dle potřeby
cibule2 ks
klobása2 ks
celý kmín1 lžička
bobkový list2 ks
nové koření5 kuliček
pepř dle chuti
sůl dle chuti
sladká mletá paprika2 lžičky
hladká mouka3 lžíce
studená voda1,5 - 2 l
velké brambory4 ks
sterilované bílé zelí500 g
zakysaná smetana (jogurt 10%)1 kelímek
cukr dle chuti
petrželka dle chuti
Postup přípravy:

Jistě si říkáte proč z jednoho hrnce?
Odpověď je jednoduchá. Klasický postup při vaření této polévky je, že se vaří zvlášť zelí, brambory i jíška. Já osobně nejsem milovníkem mytí nádobí a tak jsem si zvolila jiný postup, který spolehlivě funguje.

Zelí se vařívalo odděleně od brambor z toho důvodu, že v kyselé vodě se brambory ne a ne uvařit.
A jíška, ta se přidávala až nakonec. Mouka se ale v polévce musí provařit důkladně, aby ztratila svou pachuť a nebyla na jazyku znát.

Co se týče klobásy, tak to je na vás. Já osobně preferuji bez papriky a kousky špeku uvnitř.

Papriku mám přímo z Maďarska a tak mi jí stačí jen dvě polévkové lžíce. Pokud máme jen takovou tu nahnědlou z obchodu, tak jí dejte více.

Klobásu na kolečka a cibuli nadrobno si orestujte na rozpáleném sádle. Jakmile je cibulka opečená (ne spálená) do hněda, tak přidejte sladkou papriku.
Paprika musí nasát tuk, aby dokonale pustila všechnu barvu.
Stačí orestovat 10-15 vteřin a hned nasypte i mouku. Vytvoří se vám krásná papriková jíška, kterou chvilinku zasmahněte. Nemusíte se už bát, že vám paprika zhořkne.
Vše zalijte studenou vodou a dobře rozmíchejte. Vložte brambory na kostičky a všechno koření.
Vařte přibližně deset minut, dokud brambory nezměknou.

Mezitím si připravte zelí. Můžete ho propláchnout vodou, ale já mám raději, když veškerá šťáva jde do polévky. Zelí si každopádně na několikrát překrojte, ať netaháte z polévky dlouhá vlákna zelí.

Když jsou brambory tak akorát přidejte i zelí a vařte cca 10 minut. Zelí bude uvařené, ale přesto krásně na skus. 

Pokud máte rádi v polévce smetanu, tak ji přidejte společně se zelím. Jestli ale máte rádi až kopeček na talíři, tak si ji nechte až na servírování.

Na závěr ochutnejte. Případně dosolte, dopepřete a můžete přidat i trochu cukru.

Já ho dávám pouze, když vím, že budou jíst i děti.

Kdo má rád polévku pikantní, muže v průběhu přidat chilli papričku či do základu použít trochu pálivé papriky společně se sladkou.

Podávejte s chlebem a ozdobit můžete třeba petrželkou.

Dobrou chuť  !

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno